Söndag: fläskstek med krispig svål, småpotatis och blomkålskräm.

Låt söndagssteken få en återkomst men det här årtiondet med hjälp av ånga. Genom att först ånga och sedan ångsteka köttet med svål blir den saftig och får en härligt krispig yta.

Söndagsstek med klassiska tillbehör

Om du har tid saltar du köttet ett par dagar i förväg. Gnid in köttstycket ordentligt med salt och peppar. Låt det sedan vila i kylen ett par dagar med svålsidan nedåt. Denna metod bidrar till att svålen blir krispig. *

Om du inte har tid att salta köttet i förväg, blanda då salt med bikarbonat eller bakpulver, och gnid in enligt ovan. Låt stå i rumstemperatur minst 1 timme innan du fortsätter tillagningen. (Saltning med bikarbonat bidrar tillsammans med ångan till att göra svålen krispig.)

Fläskstek, 6 portioner

- 1 kg fläskytterfilé med rutig svål (svål skuren i mönster som du gör själv eller ber om i butik)
- 2 tsk fint salt + 1 tsk bikarbonat eller bakpulver* (se kommentar) - peppar

Potatis som tilllbehör tillagas på samma plåt
- 750 g tvättad småpotatis
- Salt, peppar, matolja

Blomkålskräm
- 1 litet blomkålshuvud
- 1/2 l mjölk
- 50 g smör
- 1 kycklingbuljongtärning, peppar

Pannstekta grönsaker
- Broccoli, morot, rädisa, totalt ca 600 g
- 25 g smör, citron

Till servering: Rårörda lingon eller lingonsylt

Klicka på pilarna nedan för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Stek med potatis och grönsaker

Gör så här

1. Dela potatisarna om de är större än en munsbit. Blanda med salt, peppar och lite olja.
2. Lägg potatis och kött på en passande plåt/i en passande behållare, se bilden. Svålsidan ska vara uppåt.
3. Sätt in i ångugnen, och ånga vid 100℃ i 45 minuter
4. Höj temperaturen till 180℃, låg ångtillförsel, och tillaga med 4D-varmluft i 1 timme. Efterfyll vattentanken vid behov.
5. Nu är det dags att göra svålen krispig. Höj temperaturen till 225℃ varmluftsgrill. Grädda tills du hör ett poppande ljud från svålen. Avsluta innan den börjar bli bränd.
6. Låt köttet vila minst 20 min innan servering.

Blomkålskräm:

Gör så här

1. Skär kålen i 4 delar och sedan i mycket tunna skivor. Tryck ihop i en kastrull, häll i mjölken och koka upp. Sätt på ett lock, rör om ibland, och koka tills blomkålen är mör.
2. Häll bort hälften av mjölken, tillsätt buljongtärningen, peppar och smör, och kör blandningen slät med en stavmixer, eller ev. en blender. Späd med mer mjölk vid behov, blandningen ska bli en tjockflytande kräm.

Grönsaker
1. Pannstekta grönsaker: skär broccolin i små buketter, morötterna i tunna skivor, och halvera rädisorna. Lägg allt i en stekpanna, häll i 1/2 dl vatten samt smör, lägg på locket och koka bort vattnet.
2. Ta av locket och rosta grönsakerna tills de är något brynta. Smaka av med salt, peppar och lite citron.
3. Servera den krispigt stekta fläsksteken med blomkålskräm, stekta grönsaker, småpotatis och rörda lingon.

Tips från kocken
- Tillsätt färska örter, t.ex. gräslök, basilika eller persilja, till blomkålskrämen

Söndagsdessert - Brylépudding.
En klassisk fortsättning på söndagsmiddagen: Brylépudding som du tillagar snabbt och enkelt i ångugnen. Brylépuddingen kan tillagas upp till 3 dagar före servering.

Klicka på pilarna nedan för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Brylépudding, 6 personer

- 4 dl mjölk + 1 dl grädde
- 75 g socker
- 1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljsocker
- 4 stora ägg eller 5 mindre

Karamell till formen
- 100 g socker + 1/2 dl vatten

Funktioner som används
- Fullånga

Fördelar med funktionen
- Temperaturen vid fullånga kan justeras mycket exakt i temperaturintervallet 30–100 ° C. Därför kan vi ånga puddingen försiktigt istället för att använda vattenbad som vid traditionell tillagning. Det blir mycket enklare, och mindre spill!

Tips från kocken
- Puddingarna kan också göras som mindre portionsformar i t.ex. kaffekoppar. -Beräkna i så fall en något kortare ångningstid.

Klicka på pilarna nedan för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Brylépudding, 6 personer

Gör så här:
1. koka upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Rör inte om meddetsamma. Vänta tills sockret har börjat smälta och bli lite vackert kolabrunt. Använd gärna en träspade att röra med. Häll karamellen i botten av formen, t.ex. i en vanlig brödform.
2. Koka upp mjölk, grädde, socker och en delad, skrapad vaniljstång (eller ev. vaniljsocker). Låt dra någon minut för att få ut vaniljsmaken från stången.
3. I en annan skål rör du ihop äggen. Dra mjölkblandningen från värmen, och häll den långsamt och under omrörning över de hoprörda äggen. Blanda väl och sila. Häll över smeten i den karamelliserade formen. Täck formen med plastfolie.
4. Sätt in formen i ugnen vid 85°C fullånga, och ångtillaga tills puddingen har stelnat. Kontrollera efter 30 minuter, tillagningstiden är mellan 30–40 minuter. Kyl puddingen.
5. Före servering drar du en matkniv runt kanten av formen, och sedan stjälper du över puddingen på ett lämpligt fat. Servera gärna med vispad grädde, frukt eller bär och rostade nötter.

Tips från kocken
- du kan smaksätta med apelsin och lavendel

Klicka på pilarna nedan för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Måndag. Recept för ångugn:

Morots- och linssoppa med ångad torsk.

Tisdag. Recept för ångugn:

Gnocchi med rostade grönsaker.

Onsdag. Recept för ångugn:

Ångstekt kycklinglår med ratatouille.

Torsdag. Recept för ångugn:

Risotto med spenat och svamp.

Fredag. Recept för ångugn:

Taco med lax och guacamole.

Lördag. Recept för ångugn:

Steamed buns med sprödstekt fisk.

Söndag. Recept för ångugn:

Stek med blomkålskräm.

Prova dina nya Bosch vitvaror hemma i 100 dagar.

Vi vill vara säkra på att du blir nöjd, annars får du lämna tillbaka produkten. Bli medlem i MyBosch och registrera din nya Boschprodukt senast två veckor efter inköp och du får 100 dagar på dig att ta reda på om du är 100% nöjd.

Behöver du service?

Av oss får du pålitlig service – före och efter köpet!

0771 – 19 70 00

Upplev Bosch

Upplev kvalitet, prestanda och pålitlighet.

Hitta en återförsäljare

Hitta en återförsäljare eller serviceverkstad nära dig!