Gå till innehåll
Hushållsapparater och vitvaror
Logga in/Registrera dig

Baka med Bosch – recept på bakverk och bröd.

Serie 6 köksmaskin – Zeinas bästa vän i köket.

”Min nya Serie 6 från Bosch är en riktigt smart köksmaskin som gör att alla kan vara ett proffs i köket. Automatiska program och smarta sensorer gör att du kommer att lyckas med bakningen varje gång. Bunken är rejäl och får plats med en stor deg, perfekt för mig som gillar att baka dubbelsats och fylla frysen med allt från bullar till bröd.” Zeina Mourtada, Matlagningsexpert och tv-kock.

Läs mer om Zeinas köksmaskin

Bakverk

Foodgeekz saftiga bananbröd.

Mjölk- och glutenfri och fri från vitt socker.

Godaste bananbrödet med Serie 6 Köksmaskin

Testa Foodgeekz goda och saftigt bananbröd. Med nya Serie 6 får du en perfekt krämighet och textur. Om du väljer glutenfria havregryn så är det dessutom mjölk- och glutenfritt. Sötman kommer från banan, havre och mandel och är därmed fritt från vitt socker. Baka och njut!

Tid: 45 min

Ingredienser (Ca 12 bitar):
4 st bananer (3 i smeten och 1 ovanpå som dekoration)
3 st ägg
100 g (2 dl) mandelmjöl
110 g (2 dl) havremjöl
12 g (2 msk) kakao
5 g (1 tsk) bakpulver
100 g (1 dl) havremjölk
90 g (1 dl) kokosolja
En nypa flingsalt och kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180°. Smörj en brödform med kokosolja. Smält 1 dl kokosolja och ställ åt sidan.
2. Blanda mandel- och havremjöl med kanel och bakpulver i bunken. Du kan använda den integrerade vågen och väga varje ingrediens direkt i bunken eller ovanpå maskinen. Knäck äggen och blanda ner i smeten och starta din köksmaskin på låg hastighet.
3. Mosa bananerna och rör om en aning mer. Tillsätt den smälta kokosoljan och kakao samt lite flingsalt.
4. Avsluta med havremjölk och låt maskinen blanda till en kladdig jämn smet på medelhastighet. Häll ner i bakformen. Toppa med en snittad banan.
5. Baka i ugnen i ca 35 minuter.

Läs mer om Serie 6 köksmaskin

Vacker och god Pinocchiotårta med bär bredvid Serie 6 Köksmaskin från Bosch

Pinocchiotårta med bär.

Oemotståndligt god och vacker tårta för festliga tillfällen.

Med vår köksassisten Serie 6 kan du känna dig lugn i varje steg när du bakar den här Pinocchiotårtan. Tack vare sensorprogram och inbyggd våg blir varje steg enkelt och exakt. Sensorprogrammen känner av när smeten är perfekt blandad, marängen perfekt vispad och grädden uppnått rätt konsistens. Ingredienser vägs med 1 grams precision både ovanpå köksmaskinen eller direkt i bunken.

Tid: 60+ min

Ingredienser (1 tårta)

Sockerkaksbotten:
150 g rumstempererat smör,
130 g socker
5 äggulor
75 g mjölk
150 g vetemjöl
10 g bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
180 g socker

Topping:
500 g vispgrädde
Valfria bär och mynta

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Väg upp smör och socker i bunken på köksmaskinen och sätt på sensorprogrammet för sockerkaka. Under tiden separerar du äggulor och äggvitor. Äggvitorna sparas till marängen.

3. Häll i en äggula i taget och mjölken i bunken. Sist har du i mjöl och bakpulver. Köksassistenten slutar att blanda när kaksmeten är färdig.

4. Klä 2 springformar (22 cm i diameter) med bakplåtspapper och häll i sockerkakssmeten.

5. Vispa 5 äggvitor med sensorprogrammet för vispad äggvita. Häll sedan försiktigt ner socker lite i taget.

6. När marängen är klar fördelar du detta ovanpå sockerkakssmeten. Strö över flagad mandel.

7. Ställ in i ugnen ca 45-50 minuter.

8. Dekorera med valfria bär och fäska kryddor som blad av mynta eller citronmeliss.

Läs mer om sensorprogrammen

Minipavlovas.

Ljuvligt goda bakverk med smak av sommar.

Pavlovas, minipavlovas bakade med köksmaskin serie 6

Med vår köksassisten Serie 6 kan du med hjälp av de automatiska sensorprogrammen få till drömmigt goda pavlovas med frasiga och lite segmjuka marängskålar och perfekt vispad grädde.

Tid: 60+ min

Ingredienser (12 minipavlovas)
6 äggvitor
400 g socker
2 tsk majsstärkelse
1/2 msk citronjuice
1/2 tsk mandelextrakt
75 g mjölk
150 g vetemjöl
10 g bakpulver

Topping:
500 g vispgrädde
Lemoncurd, färska bär ex hallon och blåbär

Söta minipavlovas med bär och grädde. Serie 6 köksassistent från Bosch i bakgrunden.

Gör så här:

1. Separera äggulorna från vitorna och häll äggvitorna i bunken. Låt dem stå en stund för att nå rumstemperatur.

2. Sätt ugnen på 110 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.

3. Sätt på köksmaskinen och använd sensorprogrammet "vispad äggvita" för att vispa äggvitorna. Tillsätt gradvis sockret medan maskinen arbetar. Låt programmet köra tills det automatiskt indikerar att marängsmeten är klar.

4. Blanda försiktigt in citronjuicen, mandelextraktet och majsstärkelsen med en spatel.

5. Använd en spritspåse och spritsa ut ca 7,5 cm stora marängrundlar på bakplåtspappret. Gör en liten fördjupning i mitten av varje rundel för fyllningen.

6. Grädda i 1 timme och stäng sedan av ugnen och låt pavlovan svalna i ugnen, helst över natten.

7. Toppa varje pavlova med lemoncurd, vispad grädde, bär och eventuellt myntablad precis innan servering. Grädden kan du vispa till perfekt konsistens i din köksmaskin Serie 6 med sensorprogrammet "vispad grädde".

Läs mer om köksmaskinen Serie 6

Pizza

Zeinas goda pizza med perfekt pizzabotten.

Zeinas godaste pizza med perfkt pizzabotten

Zeina säger att hemligheten bakom en lyckad pizza är degen som ska arbetas ordentligt. Till sin hjälp har hon här använt vår nya Serie 6 Köksmaskin med en massa smarta funktioner. Den har bland annat en inbyggd våg och sensorer som känner av när pizzadegen är perfekt knådad så du slipper hålla koll och kan göra annat under tiden.

Tid: 4+ h (mestadels jästid)

Ingredienser 4 pizzor:

Degen: Ca 750 g Tipo 00 mjöl eller Manitoba mjöl
450 g ljummet vatten och 2 msk olivolja (ca 25 g)
25 g jäst
10 g salt

Tomatsås:
390 g passerade tomater
2 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Topping:
Ca 6 dl riven ost
2 st buffelmozzarella
1 kruka färsk basilika
Olivolja till pensling

Gör så här:

1. Väg mjölet i en skål ovanpå köksmaskinen: tryck på vågen på displayen och häll i mjölet i skålen tills vågen visar rätt mängd. Ställ åt sidan.

2. Nollställ vågen och mät upp resterande ingredienser direkt i köksmaskinens bunke. Häll i ljummet vatten, smula i jäst, tillsätt olivolja och salt. Lös upp jästen och vänd sedan i mjölet.

3. Välj sensorprogram för vetedeg, tryck ’OK’ på displayen, vrid till snigel- / playsymbolen som blinkar, tryck sedan ’OK’ igen på displayen. Låt köksmaskinen arbeta degen tills den känner av att degen är perfekt knådad och stängs av. Nu visar displayen att du ska låta degen vila i bunken ca 15 min tills du ser en bock på displayen. Detta för att glutentrådarna ska utvecklas ordentligt.

4. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i rumstemperatur 1 timme. Under tiden blandar du ihop alla ingredienser till tomatsåsen.

5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Forma varje del till en boll och lägg på en plåt med vetemjöl. Täck plåten med plast och en kökshandduk. Låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. Du kan även frysa in degen och låta den tinas upp i rumstemperatur. Om degen har kalljäst i kylen tar du fram den minst 1 timme innan du börjar forma dina pizzor.

6. Välj undervärme och värm ugnen till högsta värme, ca 230°.

7. Arbeta ut en rund pizza som har en hög kant med händerna. Lägg pizzan på en plåt med bakplåtspapper. Toppa pizzan med tomatsås och riven ost. Grädda mitt i ugnen tills pizzan får en fin färg på undersidan, lyft försiktigt med en stekspade och se om den är genomgräddad på undersidan. Tillagningstiden kan variera beroende på din ugn ca 12 min var det när vi provade i Bosch-köket.

8. Så fort du har tagit ut pizzan penslar du kanterna med olivolja, toppar med buffelmozzarella som du bryter med händerna och avsluta med basilika.

Till Zeinas köksmaskin

Bröd

Jimmy Guos challah bröd

Gott och vackert bröd där hemligheten är ägget.

Challah bröd bakat av Jimmy Guo i Serie 6 köksmaskin

Med vår köksmaskin Serie 6 får du en perfekt konsistens på brödet då de smarta sensorerna känner av när degen är perfekt knådad.

Tid: Ca 5 timmar (mestadels jästid)

Ingredienser (ett bröd):
115 g rumstempererat vatten
8 g jäst (ca 2 teskedar)
1 ägg
1 gula från ett ägg
3,5 tsk socker
1 tsk salt
3 tsk olja
360 g vetemjöl

Till pensling och garnering:
1 tsk vatten
1 äggula
Vallmofrön

Gör så här:

1. Väg upp vatten i bunken och tillsätt jäst. Knäck ned ägget i bunken, blanda ned äggulan, socker, salt, olja och starta maskinen så allt blandas.

2. Häll sedan ner mjölet och starta sensorprogrammet "vetedeg" så allt knådas ordentligt till perfekt konsistent. Glöm inte att du kan väga mjölet direkt i bunken.

3. Täck över degen i bunken och låt den jäsa i 20 minuter, knåda sedan i 4-5 minuter innan du låter degen jäsa i ytterligare 20 minuter för att sedan återigen knåda degen någon minut så att den blir slät och fin.

4. Låt jäsa i 2 timmar

5. Ta sedan ut degen ur bunken, skär av en liten del av hörnet och dela resterande deg i fyra lika stora bitar.

6. Arbeta ihop de fyra degbitarna så att de får en slät yta, kavla sedan ut dem (med den släta sidan nedåt) för att sedan rulla ut dem till ca 30 cm långa längder.

7. Kavla ut den lilla biten som skars av och lägg den på ett bakplåtspapper. Placera sedan de fyra längderna över den lilla biten och fläta ihop dem.

8. Sätt en skål över brödet och låt jäsa i 2 timmar.

9. Sätt ugnen på 190 °C

10. Blanda äggula och vatten och pensla sedan försiktigt på brödet, vänta 10 minuter så att det hinner torka och pensla sedan på ytterligare ett lager.

11. Strö på vallmofrön.

12. Grädda brödet i ugnen i ca 25-30 minuter tills det får en fin gyllenbrun färg.

Läs mer om Jimmys köksmaskin

Helenas lättbakade havrebröd i långpanna

Helena har bakat ett saftigt och luftigt bröd som görs direkt i långpanna. Perfekt att servera till helgfrukosten!

Tid: 1,5 timme

Ingredienser (12 frallor):
1,5 dl havregryn
3 dl vatten, kokande
3 dl standardmjölk 3%
1 pkt färsk jäst
2 tsk salt
0,5 dl ljus sirap
1 stort ägg
240 g rågsikt
400 g vetemjöl

Gör så här:
1. Lägg havregrynen i en bunke och häll det kokande vattnet över. Låt stå en stund och svälla.

2. Häll i den kalla mjölken, men kolla så att röran inte har högre temperatur än 37 grader innan du sätter i jästen.

3. Rör i resten av ingredienserna och kör degen i din köksmaskin ca 7 minuter. Degen ska inte vara hård, utan hellre lite klibbig.

4. Täck över bunken och låt jäsa i 30 minuter.

5. Smörj en vanlig långpanna och häll ut degen. Ta degskrapan och skär rutor i degen. Täck och låt jäsa i ca 30 minuter, till dubbel tjocklek.

6. Värm ugnen till 250 grader, sänk värmen till 200 grader då du ställer in plåten och grädda i ca 15 minuter. Njut sedan av nybakat bröd!

Se vårt utbud av köksmaskiner

Småkakor

Smarriga pepparkakssnittar

En favoritkaka i ny tappning som går snabbt och enkelt att svänga ihop när du får gäster.

Tid: 30 minuter

Ingredienser (25-30 snittar):
100 g rumstempererat smör
90 g socker (1 dl)
2 tsk pepparkakskrydda
150 g mjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda ihop smör, socker och pepparkakskryddorna. Sikta därefter i mjöl och bakpulver och låt din köksmaskin knåda ihop detta till en fin deg.

3. Dela degen i två delar och rulla ut längder (ca 30 cm långa). Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med fingrarna. Strö över pärlsocker.

4. Grädda mitt i ugnen i ca 12–14 minuter. Låt vila någon minut och skär sedan 1,5–2 cm breda snittar på snedden. Dina pepparkakssnittar är nu färdiga at avnjuta!

Se vårt utbud av köksmaskiner

Foccaccia med björnbär och getost

Fler goda brödrecept

Det här var ett urval av alla goda bakverk och brödrecept som vi tycker om. Vill du se fler så kiki in i vår receptbank där du hittar ex en läcker foccaccia med björnbär och getost, perfkt sega baguetter eller knapriga grissini.

Brödrecept