Lätta upp vintermörkret med goda chips av frukt och grönsaker.

Ta vara på säsongens bästa råvaror och gör ett av de enklaste vintersnacksen – chips. Med hjälp av en bra varmluftsugn förvandlar du enkelt äpplen, rotsaker och grönkål till krispiga chips. Goda att äta som de är, som tillbehör till maten eller varför inte som topping?

Krispiga äppelchips.

Äppelchips är ett gott och knaprigt snacks – men också perfekt som krispig topping på en dessert. Använd som dekoration till glass, sorbet eller någon dessertkräm.

Bild på färdiga äppelchips

Äppelchips

Ingredienser:
1 äpple
75 g socker
1 dl vatten
1 msk citronsaft

Funktioner som används
- Varmluft

Svajpa höger/vänster för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Äpplen skärs med grönsaksskärare

Äppelchips

Gör så här
1. Gör sockerlag: Koka upp 75 gram socker och 1 dl vatten. Kyl ned. Tillsätt 1 matsked färskpressad citronsaft.
2. Kärna ur äpplet och skär det i tunna skivor med en mandolin eller grönsaksskärare.
3. Doppa skivorna i sockerlagen och placera dem på bakplåtspapper på en plåt.
4. Ställ in i ugnen på 125°C varmluft i 30 minuter, sänk temperaturen direkt till 65°C och fortsätt tillaga till önskad konsistens beroende på om du vill ha lite segare skivor eller spröda chips. Det tar ca 2,5 timme att få äppelchipsen riktigt spröda.

Svajpa höger/vänster för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Härligt gyllene morotschips.

Som snacks är morotschipsen goda att servera med en tahinidipp. Eller som topping på sallader och middagsrätter. Ca 150 gram morötter ger en ugnsplåt med morotschips.

Morotschips på ugnsplåt

Morotschips

Ingredienser:
Ca. 150 g morötter
3-4 msk mild neutral matolja (till exempel rapsolja eller solrosolja)

Funktioner som används
- Varmluft

Svajpa höger/vänster för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Morotschips på ugnsplåt

Morotschips

Gör så här
1. Förvärm ugnen till 130°C varmluft.
2. Tvätta morötterna väl, då behöver du inte skala dem.
3. Skär i tunna skivor med en mandolin eller grönsaksskärare.
4. Blanda med matoljan, så att alla skivorna blir täckta av en tunn oljefilm. Bäst är att massera in oljan med händerna, eller lägg skivorna i lager och pensla på olja innan varje nytt lager.
5. Täck plåten med bakplåtspapper och lägg ut morotsskivorna. Använder du en non-stick plåt, exempelvis Bosch HEZ531010, behöver du inget bakplåtspapper.
6. Tillaga i ugnen tills morötterna är svagt gyllenbruna och lite seg-spröda. De kommer bli ännu sprödare när de blir rumstempererade. Tiden kan variera men det tar mellan 30-60 minuter att få bra konsistens på morotschipsen.

Svajpa höger/vänster för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Röda och spröda rödbetschips.

En färgstark kontrast som exempelvis topping på en sallad med varm chevré eller bara som tillbehör på matbordet. Även en härlig, crunchy topping till en risotto med bakade rotfrukter!

Olika varianter av färdiga rotfruktschips

Rödbetschips

Använd ca. 150 gram tvättade, skalade rödbetor. Följ instruktionerna som för tillagningen av morötterna, men beräkna 2-3 gånger längre stektid i ugnen. Testa efter 60-90 minuter så de inte blir för torra för din smak.

Funktioner som används
- Varmluft

Söta och goda sötpotatischips.

Gott som fredagssnacks, entré eller testa att sticka i några chips i sötpotatispurén nästa gång du gör sötpotatismos.

Olika varianter av färdiga rotfruktschips

Sötpotatischips

Tillaga på samma sätt som morotschipsen, men med kortare stektid i ugnen, ca. 20-40 min

Funktioner som används
- Varmluft

Krispiga grönkålschips.

Sunt och gott snacks. Grönkål räknas som ”superfood” tack vare ett högt innehåll av fibrer, vitaminer och mineraler. Passar till allt!

Bild på färdig, sprödstekt grönkål

Grönkålschips

Ingredienser:
- 1 förpackning grönkål, ca 200 g
- 3-4 msk neutral matolja (exempelvis rapsolja eller solrosolja)
- Lite salt

Funktioner som används
- Varmluft

Svajpa höger/vänster för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Grönkål på ugnsplåt blandas med matolja.

Grönkålschips

Gör så här
1. Förvärm ugnen till 130°C varmluft.
2. Använd 1 förpackning grönkål ca 200 gram. Ta bort den stora stjälken genom att riva av bladen på stjälkens bägge sidor.
3. Skölj bladen i kallt vatten för att få bort eventuell sand och jord. Torka väl i en salladsslunga eller med hjälp av en kökshandduk.
4. Massera salladen lätt med matoljan tillsammans med lite salt.
5. Täck plåten med bakplåtspapper och strö ut grönkålsbladen luftigt. Tillaga i den förvärmda ugnen i ca 15-20 minuter tills kålbladen är spröda men fortfarande gröna, de blir sprödare i rumsvärme efter en kort stund.

Variation: Grönkålen kan också smaksättas med till exempel finriven parmesan eller andra kryddblandningar och smaksättningar. Använd gärna på sallad tillsammans med granatäppelkärnor.

Svajpa höger/vänster för att växla mellan instruktion och lista med ingredienser.

Behöver du service?

Av oss får du pålitlig service – före och efter köpet!

0771 – 19 70 00

Upplev Bosch

Upplev kvalitet, prestanda och pålitlighet.

Hitta en återförsäljare

Hitta en återförsäljare eller serviceverkstad nära dig!