Goda röror som passar till bröd och som tillbehör

Hummus
1 burk kikärter
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
4 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin
eventuellt lite vatten
salt och peppar

Skölj kikärterna. Pressa citronen. Mixa kikärterna, vitlöken, citronsaften, oliv- oljan och spiskumminen till en slät röra. Om hummusen känns för fast kan man mixa i lite vatten för krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Soltorkade tomater och kesella
1 burk soltorkade tomater
2 dl kesella, 10%
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Mixa de soltorkade tomaterna med hälften av kesellan till en jämn smet, antingen med mixerstav eller i mixer. Lägg i en skål och blanda ner resten av kesellan tillsammans med vinägern. Smaka av med salt och peppar.

Avokadoröra
2 avokador
2 vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
salt och peppar

Mixa avokadoköttet med en stavmixer eller mixer. Riv vitlöksklyftorna och blanda ner tillsammans med den pres- sade citronen. Smaka av med salt och peppar.

Olivröra
1 burk svarta oliver
1–2 vitlöksklyftor
50 g pinjenötter
1/2 dl olivolja
1 kruka färsk basilika
salt och peppar

Riv vitlöken och rosta pinjenöt- terna. Mixa oliver, pinjenötter, olivolja och basilika med mixer- stav eller i matberedartillsatsen med kniven monterad. Blanda ner vitlöken för hand och smaka av med salt och peppar.

Goda såser och röror som passar till kött, fisk och grönt

Myntasås
2 dl yoghurt
1 dl färsk mynta salt och peppar

Mixa yoghurten med mynta med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

Morotstsatsiki
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1 dl tjock grekisk yoghurt
1 msk pressad citron
salt och peppar
1 tsk rivet citronskal

Riv vitlöken för hand på rivjärn. Skala och riv moroten med den mellanfina rivskivan monterad på din köksmaskin. Blanda det rivna med yoghurten och vitlöken. Riv citronskalet fint för hand. Tillsätt skal och pressad citron. Smaka av med salt och peppar.

Chévresås med timjan
100 g chèvreost
250 g kesella, 10 %
1/2 kruka färsk timjan
svartpeppar

Mixa chèvreost och kesella med stavmixer eller mixer. Repa bladen av timjanen och blanda ner. Smaka av med peppar.

Ärthummus
250 gr små fina gröna ärter (frysta)
1/2 knippe färsk mynta
1 vitlöksklyfta
1 lime
2 msk olivolja
salt och peppar

Koka ärterna i 3 minuter. Låt svalna. Mixa ärterna och mynta i med mix- erstav eller mixer. Riv vitlöken och skalet av limen och pressa ur saften. Blanda ner i ärtmoset och smaka av med salt och peppar.