Broccolisoppa med pumpafrön.

Broccoli är mycket nyttigt och passar bra att mixa till en soppa. Rostade pumpafrön ger något knaprigt att tugga på och med den rivna citronen blir det en frisk smakbrytning.

4 portioner
Rivet skal av 1 citron
2 broccolistånd
1 liten gul lök
6 dl vatten
1 dl crème fraiche, 34 %
2 msk olivolja med citronsmak
Salt och peppar

50 g pumpafrön

Riv skalet på citronen och låt stå till senare. Dela broccolistånden i små buketter och skär stammen, förutom delen längst ner, i skivor. Hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull. Häll i hälften av vattnet och ca 1 tsk salt. Lägg i broccolistammarna och låt koka några minuter innan du häller på resten av vattnet och buketterna. Koka mjukt och ta kastrullen från plattan. Mixa till en slät soppa och rör ner crème fraiche, citronskal och citronolja. Smaka av med salt och peppar.

Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna på medelhög värme. De är färdiga när de blivit gyllene och börjar ”poppa” lite.

Häll upp soppan i tallrikar och toppa med pumpakärnor.

Grön ärtsoppa med riven pepparrot och brödtärningar.

Små fina ärter är en riktig delikatess, så välj helst dessa framför de lite större. Mixade med vitt vin och grädde blir det ännu godare. Den rivna pepparroten och de rostade brödtärningarna passar bra till.

4 portioner
1 liten gul lök
7 dl vatten
2 tsk örtkrydda
500 g frysta små fina ärter
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl vitt vin
1 citron
Salt och peppar

1 bit färsk pepparrot

4 skivor grovt bröd
2 msk olivolja
Salt och peppar

Finhacka löken. Häll olivoljan i en kastrull och fräs löken under omrörning tills den blir lite genomskinlig. Häll på vatten och örtsalt och låt det koka upp. Tillsätt ärter och timjan i buljongen och låt det koka i cirka 5 minuter. Mixa soppan med stavmixer eller i mixer tills den blir helt slät. Tillsätt grädden och vinet och låt soppan bli varm. Smaka av med salt och peppar.

Riv pepparroten med den medelfina rivskivan i matberedartillsatsen på din köksmaskin.

Dela brödet i tärningar och stek dem i olivolja på ganska hög värme. Rör om och avsluta med lite salt och peppar. Häll upp soppan i tallrikar och toppa med pepparrot och brödtärningar.

Sötpotatissoppa med kryddig korv.

Sötpotatissoppan blir vacker i färgen och smakar rund och fin. Kryddiga korvar sätter extra sprätt på maträtten och den pressade limen och färska koriandern friskar upp.

4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
5 dl vatten
400 g sötpotatis
2–3 dl matlagningsgrädde
1 bit ingefära
Salt och peppar
300 g kryddig korv med mycket kött
Några kvistar färsk koriander
2 limefrukter
Grillspett

Hacka löken och vitlöken fint och fräs några minuter i rapsolja i en kastrull. Tillsätt vatten och låt koka upp. Skala sötpotatisen och skär den i små bitar. Koka dem mjuka och mixa sedan till slät konsistens med mixerstav eller i mixer. Tillsätt matlagningsgrädden och låt det hela bli varmt igen. Riv ingefäran fint på ett rivjärn, tillsätt den i soppan och smaka av med salt och peppar.

Skär korven i mindre bitar och stek i olja någon minut. Trä upp dem längst ut på 8 grillspett och lägg dem på kanten av tallriken vid servering.

Servera soppan med färsk koriander och pressad lime.

Zucchini- och fetaostpudding med salami och parmaskinka.

Den milda zucchinin passar bra med fetaostens sälta. Det går också bra att byta ut fetaosten mot vanlig ost eller t.ex. chèvre. Servera puddingen med en god sallad och några skivor kallskuret.

4 portioner
1 stor zucchini
150 g fetaost
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl kesella
2 ägg
Salt och peppar
200 g salami och parmaskinka i tunna skivor
2 msk olivolja
Salladsblad

Sätt ugnen på 175°. Montera den vändbara rivskivan med grova sidan i matberedartillsatsen på din köksmaskin och riv zucchinin. Lägg den rivna zucchinin i en sil och salta lätt. Låt den ligga i ca 10 minuter och krama sedan ur överflödig vätska.

Mixa osten, vispgrädden, kesellan och äggen med mixerstav eller i mixer. Blanda ner den rivna zucchinin och smaka av med framförallt peppar, det behövs inte så mycket salt eftersom osten har egen sälta. Häll upp i fyra små smorda ugnsfasta formar. Ställ formarna i vattenbad, t.ex. i en långpanna eller en större gratängform, och baka i ugnen i ca 40 minuter.

Servera puddingen med salladsblad och salami och skinka.

Jordärtskockssoppa med citronräkor.

Den milda jordärtskockan passar bra med de citronsmakande räkorna. Köp färdigpillade räkor eller pilla själv. Även rökta räkor är gott och trevligt att variera med.

4 portioner
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
600 g jordärtsskockor
5 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar
200 g skalade räkor
1 citron
2 msk olivolja
Färsk oregano som dekoration

Skär vitlöken i tunna skivor och stek den i olivolja tills den får en lätt gyllene färg. Häll på lite av vattnet och låt koka upp. Skala och dela skockorna. Fyll kastrullen med resten av vattnet, salta och lägg i skockorna. Vattnet ska precis täcka skockorna. Koka skockorna tills de är mjuka.

Mixa skockorna och vattnet med mixerstav eller i mixer. Häll tillbaka i kastrullen om du använt mixer. Tillsätt matlagningsgrädden och vitvinsvinäger. Låt det hela bli varmt och smaka av med salt och peppar.

Blanda räkorna med saften av citronen och olivolja. Salta och peppra. Fördela soppan i fyra tallrikar och toppa med räkorna och den färska oreganon.

Halstrade pilgrimsmusslor med dillolja på salladsbädd.

Pilgrimsmusslor är lite lyxiga och lätta att lyckas med. Utmärkt förrätt på nyår eller annat festligt tillfälle. Välj dina egna favoritingredienser till salladen.

4 portioner
300 g pilgrimsmusslor
2 limefrukter

Dillolja:

1 dl rapsolja
2 dl plockad dill
Några droppar citron
1 msk vatten
Salt och vitpepparBblandad sallad

Hetta upp en stek- eller grillpanna. Pensla pilgrimsmusslorna med lite olja, salta och peppra. Halstra dem hastigt så att de får färg runt om.

Mixa olja och dill med mixerstav eller i mixer. Tillsätt salt, vitpeppar, citron och vatten och mixa ytterligare lite.

Lägg upp sallad på fyra tallrikar, lägg upp pilgrimsmusslorna och ringla över dilloljan.

Marinerade morötter med vitlöksstekta scampi.

Morötter blir mycket goda marinerade i apelsin. Den vitlökssmakande scampin passar bra till. Köp helst ekologisk scampi så att vi inte förstör jordens resurser.

4 portioner
400 g morötter
Skal och saft av 1 apelsin
1 msk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 krm salt
Peppar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk chiliflakes
1 krm salt
200 g scampi, kokta och skalade (ekologiska)
4 grillspett

Montera den vändbara skärskivan med den tunna sidan i din köksmaskin. Skala morötterna och skär dem i maskinen. Koka dem några minuter, så att de precis blir lite mjuka. Häll av vattnet. Riv skalet av apelsinen och lägg i en skål tillsammans med saften från apelsinen, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Lägg ner de varma morötterna och rör runt. Lägg något slags lock på skålen så att de är lite ljumma vid servering.

Riv vitlöken på ett rivjärn och blanda i en skål tillsammans med olivolja, flytande honung, chiliflakes och salt. Lägg ner scampin och rör om. Låt dem ligga en stund i marinaden innan du trär upp dem på spett. Stek hastigt i grillpanna som du först penslar med lite olja eller grilla dem ute på kolgrill.

Fördela morotssalladen på fyra tallrikar och lägg spetten ovanpå.

Gazpacho med ostpinnar.

Denna klassiska spanska soppan finns med många olika varianter och recept. Jag har skalat gurkan först för att undvika en alltför grönröd röra. Spröda ostpinnar smakar gott till. Eller ta ett gott nybakt bröd om du inte har tid att göra ostpinnar.

4 portioner

Gazpacho:
1 gurka
8 tomater
2 röda paprikor
1 röd chilifrukt
1/2 dl olivolja
2 msk vinäger
4 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Ca 10 droppar tabasco

Ostpinnar:
100 g ost
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
Sesamfrön eller kummin att rulla pinnarna i

Skala gurkan. Skär alla grönsakerna i mindre bitar och kärna ur paprikorna och chilifrukten. Mixa dem tillsammans med olivolja och vinäger. Det går bäst i mixer, eftersom de råa grönsakerna behöver lite kraftfull behandling. Riv vitlöksklyftorna på ett rivjärn och blanda ner för hand. Smaka av med salt och peppar och tabasco. Späd soppan med vatten om du tycker att det blir för tjockt.

Sätt ugnen på 225°. Montera den vändbara rivskivan med den grova sidan i matberedartillsatsen på din köksmaskin och riv osten. Häll ur den rivna osten, byt till kniven i matberedartillsatsen och häll tillbaka osten. Tillsätt mjölet och smöret skuret i mindre bitar. Tillsätt slutligen vattnet och kör maskinen tills ingredienserna har gått ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt ligga i kylskåp minst 30 minuter.

Rulla ut degen till små pinnar. Pensla med ägg. Häll upp sesamfrön eller kummin på ett fat och rulla pinnarna i detta innan de läggs på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda 6–8 minuter beroende på storlek.

Servera soppan kall med ostpinnar på kanten.

Bönsoppa med rostad paprika.

Rostad paprika ger denna soppa vacker färg och mycket god smak. Chilifrukterna bidrar med hetta. Koka bönor själv i förväg eller använd bönor på burk.

4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 stora rostade paprikor på burk
2 röda chilifrukter
5 dl vatten
Salt och peppar
1 burk krossade eller hela tomater
2 msk tomatpuré
Ca 400 g små kokta vita bönor

Hacka löken, de rostade paprikorna och chilifrukterna. Häll ca 1 msk olja i en kastrull och fräs löken. Riv eller pressa ner vitlöken och lägg ner chilifrukten, vatten, krossade tomater, tomatpuré och de rostade paprikorna.

Skölj bönorna. Lägg dem i kastrullen och låt dem puttra i ca 5 minuter. Mixa med mixerstav eller i mixer. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd.

Råstekta potatisplättar med löjrom.

Små delikata knaperstekta potatisplättar passar bra till förrätt. Den salta löjrommen och den mjuka gräddfilen blir pricken över i.

4 portioner
1 ägg
1 liten rödlök
4 potatisar
Salt och peppar
3 msk olivolja
50 g löjrom eller någon annan rom
1 dl kesella
1/2 dl crème fraiche, 34 %
1 bunt gräslök

Vispa upp ägget i en skål. Hacka rödlöken fint och lägg den också i skålen. Montera den medelfina rivskivan eller röstiskivan på din köksmaskin. Skala potatisen och riv den. Skölj den rivna potatisen i kallt vatten och krama ur den ordentligt. Arbeta snabbt så potatisen inte blir brun.

Lägg ner potatisen i äggsmeten och rör runt. Salta och peppra. Häll olja i den varma stekpannan och stek 2 plättar per person.

Blanda kesella och crème fraiche i en skål. Lägg en klick av blandningen och en sked rom på varje plätt. Klipp gräslöken och garnera med den.

Miniostpaj med pinjenötter och ugnsbakade cocktailtomater.

Goda små pajer som är fina att servera som förrätt. Tänk på att de är ganska mättande, så servera dem gärna före en lättare huvudrätt.

4 portioner
1 1/2 dl vetemjöl
2 krm salt
75 g kallt smör
1 msk iskallt vatten
100 g fetaost
2 ägg
1 dl matlagningsgrädde
svartpeppar
1 knippa färsk timjan
2 askar cocktailtomater
1/2 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
30 g pinjenötter
Blandad sallad
Saften av 1/2 citron

Sätt ugnen på 200°. Skär tomaterna i halvor och lägg dem i en ugnsfast form, tätt, men inte ovanpå varandra. Strimla basilikabladen och strö över. Riv eller pressa vitlöksklyftorna och fördela över tomaterna. Strö över lite salt och nymalen svartpeppar. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.

Montera kniven i matberedartillsatsen på din köksmaskin och lägg i mjöl och smör skuret i bitar. Tillsätt salt och kör några sekunder så att det blir smuligt. Tillsätt det kalla vattnet och kör tills degen nätt och jämt gått ihop. Lägg degen i en plastpåse i kylskåpet i ca 30 minuter.

Kavla ut degen och klä 4 portionsformar eller en mindre pajform. Förgrädda formarna i 10 minuter. Mixa fetaosten med ägg, grädde och svartpeppar med mixerstav eller med kniven monterad i matberedartillsatsen. Repa bladen av timjanen och blanda ner. Fördela smeten och grädda pajerna i ca 15 minuter.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Lägg upp pajerna på tallrikar tillsammans med salladsblad, ugnsbakade tomater och pinjenötter. Pressa lite citron över salladsbladen.

Pâté med liten fruktig sallad.

Liten smakrik pâté som får ett vackert utseende av de hela champinjonerna och oliverna. Frukt i salladen passar bra till.

4 portioner
1 gul lök
200 g blandfärs
1/2 tsk salt
1 dl vispgrädde
1 msk smör
1 äggula
1 msk tomatpuré
Svartpeppar
200 g färska champinjoner
Hela kärnfria gröna oliver
Blandad sallad
1 päron
En stor klase vindruvor

Hacka löken och fräs den försiktigt i lite smör. Lägg kött, salt, grädde, den stekta löken, äggula och tomatpuré i matberedartillsatsen med kniven monterad. Kör tills allt är blandat och ta några tag med svartpepparkvarnen. Ta ur smeten och lägg den i en smörad brödform och stick ner svampen och oliverna. Grädda färsen i ca 225° ungefär 30 minuter. Lägg folie över om det ser ut att bli för brunt på ytan.

Kärna ur päronet och skär i skivor. Dela vindruvorna och blanda med salladen och päronskivorna. Lägg upp på tallrikar.

Rödbetssoppa med örtig ostkräm.

Härligt röd soppa som värmer gott när det är kallt ute. Baka gärna brödpinnar själv. Ett nybakat bröd är också gott till.

4 portioner
6–7 färska rödbetor (ca 500 g)
1 gul lök
2 morötter
3 msk smör eller olivolja
7 dl vatten
2 buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 lagerblad
1–2 msk vinäger
Salt
100 g philadelphiaost, 24 %
1/2 dl kesella
1 dl blandade färska örter
Salt och peppar

Montera den vändbara rivskivan med den grova sidan på din köksmaskin, antingen i matberedartillsatsen eller i grönsaksskäraren. Skala rödbetor, lök och morot. Riv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20–30 minuter.

Riv den sista rödbetan med hjälp av den fina sidan på rivskivan och tillsätt det rivna strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd och extra fyllig.

Smaka av med vinäger och eventuellt salt och servera soppan med ostkräm och spröda grissini.