Tvättstugans kemi.
Vad är det egentligen för kemikalier vi stoppar i våra tvättmaskiner? Vad är det som får tvättmedlet att fungera, som får smutsen på våra kläder att försvinna?
Vad innehåller egentligen medlen?
Vad är det egentligen för kemikalier vi stoppar i våra tvättmaskiner? Vad är det som får tvättmedlet att fungera, som får smutsen på våra kläder att försvinna? Om du läser i innehållsförteckningen på tvättmedelsförpackningen hittar du ord som fosfonater, tensider, zeoliter, polykarboxylater, TAED, tvål, enzymer, blekmedel och parfym. Vi tänkte försöka förklara några av begreppen här.
Ytaktiva ämnen
De viktigaste rengörande ingredienserna i tvättmedel är tensider som hjälper vattnet att väta bättre genom att minska vattnets ytspänning. Vattnet kan lättare tränga in i tvätten och lösa upp smutsen. De ytaktiva ämnena sätter sig som en tunn hinna runt smutsen som inte kan fastna igen. Tensider har en vattenlöslig och en fettlöslig del och de kan vara giftiga för vattenlevande organismer. I tvättmedel ingår ofta nonjoniska och anjoniska tensider som bryts ned på cirka tio dagar.
Avhärdare
Hårt vatten och en del smuts innehåller mineraler som, om man inte binder dem med hjälp av avhärdare, förstör tvättprocessen. Avhärdaren gör vattnet mjukare så att tvättmedlet fungerar bättre, den effektiviserar de ytaktiva ämnena genom att binda mineraler. Tvättmedel innehåller oftast flera avhärdare med olika egenskaper, varav zeoliter är en. Det finns skillnader i hur snabbt olika avhärdare bryts ned.
Parfym
Det är parfymen som ger tvätten en fräsch doft. Parfym kan ha vegetabiliskt, animaliskt eller kemiskt ursprung. Varje doft kan innehålla många olika föreningar. Parfym hör till de ämnen som är mer svårnedbrytbara. Idag finns produkter som är helt fria från parfym, vilket rekommenderas till personer med allergi.
Blekmedel
Blekmedel medverkar till att ta bort fläckar genom att bryta ned smutsmolekylerna och bleka dem. Natriumperborat var förr det vanligaste blekmedlet. Idag har natriumperkarbonat som är betydligt skonsammare mot miljön nästan helt ersatt det. När natriumperkarbonater delas bildas väteperoxid, ett starkt oxidationsmedel. Blekeffekten påverkar även färgade textilier och bör bara ingå i vittvättmedel.
TAED
Eftersom blekmedel normalt inte fungerar vid lägre temperaturer än 60°C (effektivast vid 90-95°C), så kombineras det ofta med aktivatorer som TAED. En kemikalie som får blekmedlet att verka redan vid 40°C. TAED bryts snabbt ned.
Skumdämpare
I för stora mängder kan tvättmedlets skum försämra tvättmaskinens effektivitet. Skumdämpande medel minskar tvättmedlets löddereffekt.
Fyllmedel
Fyllmedel kan ingå i pulvertvättmedel för att motverka klumpbildning. Idag tillåts bara mycket små mängder för de produkter som är miljömärkta. Det vanligaste fyllmedlet är natriumsulfat och är inte farligt för miljön, men det innebär onödiga förpacknings- och transportkostnader.
Optiska vitmedel
Optiska vitmedel är fluorescerande ämnen som får ögat att uppfatta tvätten som vitare än den är. De omvandlar osynligt UV-ljus till vitt synligt ljus, vilket döljer fläckar som medlet fastnat på. Optiska vitmedel är svårnedbrytbara och förekommer endast i tvättmedel som inte är miljömärkt.
Återfärgningsskydd
Återfärgningsskydd används för att förhindra missfärgning. Med hjälp av polymerer binds de färgämnen som kan ha frigjorts i tvättlösningen och riskerar att färga andra plagg. Återfärgningsskyddet motverkar helt enkelt missfärgning. Ämnet är svårnedbrytbart, men inte giftigt.
Konserveringsmedel
Ibland är det nödvändigt att tillsätta någon form av konserveringsmedel för att förhindra mögel och bakterier. Det gäller främst vattenbaserade produkter, t ex flytande tvättmedel. Konserveringsmedlens nedbrytbarhet varierar och de är giftiga i skiftande grad. För att en produkt ska kunna miljömärkas krävs konserveringsmedel som lätt bryts ned och det får bara finnas i små mängder.
Enzym
Enzymer förbättrar tvätteffekten redan vid låga temperaturer. De är naturliga ämnen som påskyndar kemiska reaktioner. Exempel på enzymer som används i tvättmedel är proteas som löser upp proteinhaltiga fläckar (blod och gräs), lipas tar hand om fetthaltiga fläckar (smör och läppstift) och amylas verkar på stärkelserika fläckar (potatis och choklad). Enzymer är lättnedbrytbara, men fungerar inte ihop med ylle och silke.
LAS
Se upp! LAS är ett ämne som inte bör nämnas på förpackningen. LAS är en miljöfarlig tensid som länge varit borta från den svenska tvättmedelsmarknaden, men nu kan dyka upp på lågprisimport och parallellimporterade icke miljömärkta tvättmedel. Kontrollera att tvättmedlet du köper är miljömärkt!