Vad händer när vi tvättar och torkar? Lär dig vad
som är sant och falskt och myter i tvättstugan!
- Handtvätt i maskin kan inte vara lika skonsamt som att tvätta för hand.
Jo, med dagens moderna maskiner görs faktiskt inte längre den skonsammaste handtvätten för hand. Ny intelligent tvätteknik ser till att du alltid får rätt vattenmängd och skonsamma varvtal. Förutom att det är obekvämt att tvätta för hand, så går det också åt mer energi än om du tvättar i maskin. Det kan dessutom lätt bli fläckar av tvättmedlet om det inte löser sig ordentligt och tvättmedel är inte särskilt snällt mot huden på händerna. Till och med torkprogrammen är så skonsamma idag att de tryggt kan ta hand om den känsligaste favorittröja.
Råd: Nu kan du tvätta kläder märkta med handtvättssymbol i alla Bosch tvättmaskiner med ylle-handtvättprogram. Det är till och med skonsammare än att tvätta för hand. Tänk dock på att skötselrådet gäller. Skulle det hända något med tvätten måste du ha följt rekommendationen om du ska få rätt i butiken. - Ylleplagg filtar sig om man kör dem i tvättmaskin.
Nej, det måste de inte göra. Ull är sårbart i vått tillstånd, men det är inte maskinen i sig som får ullen att filta sig och bli grov och stum. Varje liten ullfiber täcks av små fjäll, epidermisfjäll, och när de inte trivs spärrar de ut sig och riskerar att fastna i varandra och filta ihop sig. Flera faktorer påverkar om ullen fortsätter att hålla sig luftig och fluffig eller tovar sig och blir stum. Oförsiktig mekanisk bearbetning av våt ull är en, men det kan lika gärna bero på fel tvättmedel, temperaturchocker eller olika kombinationer av dessa. Använder du en tvättmaskin från Bosch som är märkt med yllehandtvätt är det bättre att överlåta yllehandtvätten till maskinen.
Använd alltid tvättmedel utan enzymer till ull och silke, det finns särskilda medel att köpa. Om du väljer att tvätta i maskin, måste den ha ett skonsamt ylle-/handtvättprogram. Plantorka eller tumla torrt – men tumla aldrig utan särskild yllekorg och ylleprogram. - Det blir inte rent, vit tvätt blir gråaktig efter ett tag.
Tvätta alltid alla vita textilier för sig. Använd tvättmedel med blekmedel, det vill säga vittvättmedel, så behåller du lättare den vita färgen. Vill du fräscha upp till exempel lakanen med ytterligare kritvit lyster kan du någon gång då och då tillsätta lite bleksalt när du tvättar. Bleksalt hittar du bland övriga tvättmedel i välsorterade affärer. Vissa vita plagg är färgade vita och ska då tvättas med kulörtvättmedel. Följ plaggets tvättråd. - Kläderna bleks mer när de tvättas i maskin.
Många använder samma tvättmedel oavsett tvätt och tänker inte på att medlen ofta innehåller blekmedel. Sortera därför alltid tvätten efter färg. Använd vittvättmedel med blekmedel till den helt vita tvätten och kulörtvättmedel till all annan tvätt. - Vad är egentligen kemtvätt?
Kemtvätt innebär att man rengör textilier på kemisk väg, med andra vätskor än vatten. Organiska lösningsmedel som löser fetter och som transporterar bort partiklar utan att påverka själva textilen. Den varken sväller, krymper eller skrynklar sig. Inte ens färgen påverkas. Tvättmetoden utvecklades på 1800-talet och används framför allt till material som inte tål vatten, som läder, mocka och päls. Kemtvätt utförs i speciella maskiner som både tvättar och torkar. Kemikalierna är ofta både hälso- och miljöfarliga och måste hanteras försiktigt. Kemtvätt med perkloretylen är vanligast men en skonsammare variant med kolväten blir allt vanligare. Utveckling pågår och kemtvätt i koldioxid eller vatten är relativt nya och mer miljövänliga metoder. - Tvålflingor, såpa och soda är naturliga ämnen och bäst till ull.
Nej, sådana lösningar är mycket basiska, ofta med ett högre pH-värde än 10, vilket ullfibern inte alls tycker om. Det bryter ner proteinet i ullen. När ull utsätts för en basisk lösning spärrar den i protest ut sina epidermisfjäll, som hakar i varandra och ökar risken för att plagget ska filta sig. Framför allt om den inte är krympfri- eller superwashbehandlad. - Ull är ju hår, alltså måste det bästa vara att tvätta med schampo.
Nackdelen med schampo är att det ofta innehåller silikon, vilket lägger sig som en hinna ovanpå ullfibern. - Ull behöver man inte tvätta, det räcker att vädra.
Ull är vattenavstötande och smutsavvisande i sig självt och har en fantastisk förmåga att fräscha till sig med hjälp av luftens syre. Smutsen tränger inte in i själva ullfibern utan stannar på ytan och ramlar sedan av. Det gör att du kan använda ett ylleplagg längre än ett plagg i bomull eller syntetfiber, som kräver regelbunden tvätt. Men ull behöver också tvättas mellan varven!
Ylleplagg mår bra av en ullkur då och då. Det finns lanolinschampo som både tvättar och återfettar ull och andra lanolinbehandlingar som gör det enkelt för dig att bättre bevara ullens ursprungliga egenskaper och mjukhet. Medlen hittar du i välsorterade butiker. - Kläderna krymper mer i torktumlaren.
Kläder som torktumlas klarar av all sin krympning direkt vid de två, tre första torktillfällena. Även plagg som bara får hängtorka i luften krymper, men krympningen sker successivt under en längre tid. Läs gärna i skötselrådet redan vid inköp, där brukar det stå ungefär hur mycket plagget krymper. - Kläderna slits i tumlaren, det syns på allt ludd som samlas.
Det som sliter allra mest på våra kläder är faktiskt att vi har dem på oss (70-75%). Sedan kommer slitaget från den nödvändiga tvättprocessen, där både medel och maskin hjälper till (20-25%). Först på tredje plats kommer slitage från torktumlaren (mindre än 10 %). Men det är lätt att tro något annat när man gör rent filtret från ludd. Tumlaren är så effektiv på att separera de små lösa fibrer som finns i kläderna redan innan torktumlingen. Vid hängtorkning stannar de istället kvar på tyget och trillar av efter hand. Det gör att tumlade textilier dammar mindre. - Det är inte miljövänligt att tumla plaggen, det går ju åt energi.
Det stämmer att det går åt mer energi än att bara hänga plaggen utomhus. Men hänger du plagg inomhus kan element eller andra värmekällor behöva jobba extra för att värma upp luften för att få tvätten torr. Plagg som torkar utomhus kan också få pollen och föroreningar på sig, som du får med dig in och kanske till och med sover med. En del torktumlare drar mycket energi.
När du köper tumlare är det viktigt att titta på flera faktorer; både energimärkning men också hur många kilo tumlaren tar. Det är viktigt att göra rent alla filter och spola ren kondensorn för att tumlaren ska behålla sin effektivitet både gäller prestanda och energi. Bosch har effektiva tumlare med energieffektivitetsklass A -40 %, - 50 % och numera även så låg förbrukning som A -60 %. Den sortens tumlare kallas för värmepumps-tumlare och har kompressor och kondensor. Hos Bosch är kondensorn självrengörande vilket gör att den låga energiförbrukningen behålls år efter år under hela produktens livslängd.
Källa: Energimyndigheten/Konsumentverket /BSH