Olika typer av fibrer.
Våra kläder görs av naturfibrer, konstfibrer eller en blandning av båda. Vad innehåller dina kläder?
Våra kläder görs av naturfibrer, konstfibrer eller en blandning av båda. Naturfibrer får vi både från växt- och djurriket. Konstfibrer framställs på konstgjord väg.
Det finns två slags konstfibrer, syntetfibrer och regenatfibrer. Regenatfibrer tillverkas av i naturen förekommande material och syntetfibrer tillverkas helt syntetiskt ur kemiska föreningar.
Med kunskap om olika material blir det lättare för dig att avgöra hur du bäst hanterar och behandlar dina kläder. Kunskap kan också hjälpa dig att ta bra beslut redan vid köptillfället.
Bomull
Bomull är ett mycket mångsidigt och tåligt textilmaterial. Den kallas ibland för världens viktigaste växtfiber – och svarar faktiskt för nästan hälften av världens totala fiberproduktion. Bomullen är uppbyggd av cellulosa, en naturfiber från växtriket. Det är håren som täcker bomullsplantans frökapslar som man tvinnar till tråd.
Bomullstyger varierar mycket i vikt och kvalitet, från mycket tunna, glest vävda till tjocka med lugg som sammet. Bomullstyger tål ofta högre temperaturer och starkare tvättmedel än andra textilfibrer. De är sköna mot huden men inte särskilt värmande, de har lätt för att ta upp fukt och skrynklar lätt. Bomull tål att tvättas i hög värme men krymper gärna, obehandlad bomull kan krympa mer än tio procent.
Lin
Lin är en växt. Vissa säger att linet härstammar från Främre Asien och anses vara världens äldsta textila fiber. Andra menar att ursprunget är Medelhavsområdet. Vad man med säkerhet vet är att egyptierna använde lindor av linneväv till sina mumier. Inne i växtens stjälk sträcker sig linfibrerna som strängar och det är en dyrbar och tidsödande process innan man kan spinna och väva sitt linnetyg. Men det är det värt.
Textil av lin är både mycket starkt och har en vacker glans. Det känns skönt och svalt att ha på sig när det är varmt. Tack vare att linne är ett slätt material slår det ifrån sig smuts och är lättvättat, men det tål inte så höga tvättemperaturer och bör inte tvättas varmare än 60°C. Linne både krymper och skrynklar lätt. Om du torktumlar linne blir det sladdrigt och om du stryker det bör du fukta det innan för bästa resultat. Felhanterat linne blir lätt torrt och luddigt.
Ull
Ull är en naturfiber från djurriket. När vi talar om ull menar vi normalt hår från får, som är den vanligaste fibern från djurriket. Men de animaliska textilfibrerna kan vi även få från andra djur, som till exempel get och kamel. Ull innehåller mycket luft och har stor förmåga att binda fukt, vilket gör att den kan hålla värmen mycket bra.
Ullen har speciella egenskaper som håller smutsen på ytan, vilket gör det lätt att sköta ylleplagg. Oftast behöver du bara borsta och vädra i frisk luft för att hålla yllet rent. Ull är ett mycket temperaturkänsligt material som lätt krymper utan behandling. Ullfibrerna är täckta med små fjäll som hakar i varandra i vått tillstånd. Tvätta och framför allt torka därför skonsamt, för hand eller i maskin. Torktumla inte utan särskild yllekorg eller speciellt anpassat ylleprogram. Undvik tvättmedel med enzymer.
Silke
Silke är liksom ull en naturfiber som kommer från djurriket. Trådarna är det körtelsekret som larven spinner till en kokong runt sig själv när den ska förpuppas, trådar som vi sedan kan väva till vackert siden. Det finns två typer av silke, mullbärssilke – odlat silke och tussahsilke – vildsilke. Larverna av den så kallade äkta silkesfjärilen livnär sig på det vita mullbärsträdets blad. Fjärilen har odlats i Kina i många tusen år. Mullbärssilket har mycket fina fibrer och lyster. Vildsilket har grövre fibrer och används främst till exempelvis thaisiden. Sidentyger tar upp fukt bra och känns svala på sommaren och varma på vintern.
Silke har hög elasticitet och skrynklar inte särskilt lätt, det är mjukt och har vacker glans. Kvaliteten på tygerna kan variera mycket. De är känsliga för solljus, svett och starka deodoranter. Tvätta skonsamt i låg temperatur. Tänk på att siden liksom ull består av proteiner, undvik därför tvättmedel med enzymer.
Ull är en animalisk fiber, precis som silke. En naturfiber från djurriket som består av protein. Det finns många olika typer av ull och den vanligaste är fårull, men ullen kan också komma från getter, kameler, kaniner och lamadjur. Den finaste ullen anses ofta vara angoraull och kashmirull. Det är ett fantastiskt användbart material – mjukt, behagligt och lätt att forma.
Ull har inte bara värmande egenskaper
Ull innehåller mycket luft och har stor förmåga att binda fukt utan att kännas blöt, vilket gör att den kan alstra stora mängder värme och värma skönt även om den blivit fuktig. Men de speciella egenskaperna slutar inte där. Ull låter till exempel inte smuts tränga in i fibrerna utan håller smutsen på ytan, vilket gör yllekläder väldigt lätta att sköta. Oftast behöver du bara borsta och vädra dem i frisk luft för att hålla dem rena. Syret i luften gör att ullen renar sig själv, den lösgör smutspartiklarna som faller till marken – och plagget känns fräscht igen.
Utan lanolin blir ullen rätt värdelös
Ull innehåller ett fett som kallas lanolin. Det är lanolinet som ger ullen dess speciella egenskaper, som hjälper till att hålla värmen och gör den både smutsavvisande och vattenavstötande. Lanolinet innehåller också en del vatten, vilket man märker om man smälter fettet. Det delar sig då i två skikt, ett fett- och ett vattenskikt.
Även ull behöver ändå tvättas ibland
Trots ullens smutsavvisande och självrenande förmåga, kan den behöva tvättas emellanåt. Du kan kemtvätta eller vattentvätta den. Vad du bör tänka på är att ull är särskilt sårbar i vått tillstånd och måste rengöras mycket försiktigt, framför allt om den inte blivit krympfri- eller superwashbehandlad. Ull har nämligen egenheten att den lätt filtar sig (krymper samman och blir kompakt) om den utsätts för olika faktorer som fukt, värme och rörelse. När fuktig ull utsätts för till exempel temperaturförändringar och mekanisk bearbetning, för hand eller i maskin, riskerar den att filta sig. Det är också mycket viktigt att tänka på vilken typ av tvättmedel du använder.
Ullens beståndsdelar
Varje hårstrå av ull består av tre olika skikt. Innerst finns märgcellerna, sedan kommer barkcellerna, som är hårets största beståndsdel. Ytterst är ullfibern täckt med små fjäll, s.k. epidermisfjäll, som hakar i varandra i vått tillstånd. Det är de som gör att ullfibrerna lätt riskerar att tova ihop sig med varandra.
Vilka tvättmedel kan du använda?
Tvättmedlet spelar stor roll vid ylletvätt. Använd till exempel inte tvättmedel med enzymer. Enzymer är bra på att bryta ned protein i olika matfläckar, men de bryter samtidigt också ned proteinet i animaliska fibrer som ull och silke. Basiska tvättlösningar som såpa och tvålflingor bör du också undvika. De gör att ullen i protest spärrar ut sina fjäll, vilket avsevärt ökar risken för att plagget ska filta sig. Använd därför särskilda tvättmedel för ull och silke. Med olika lanolinbehandlingar kan du återfetta ullen.
Den skonsammaste handtvätten görs inte längre för hand
Bosch har utvecklat ett program speciellt för ömtålig tvätt. Det är ett komplett system som klarar att både tvätta och torka känsliga textiler med största möjliga varsamhet – från första droppen tvättvatten till sköljning och centrifugering. Intelligent tvätteknik ser till att du alltid får rätt vattenmängd och skonsamma varvtal. Ylleprogrammet hanterar dina känsliga ylleplagg till och med mer skonsamt än du själv kan göra vid tvätt för hand. Och väljer du en tumlare med yllekorg kan du torka plagget i tumlaren. Plagget läggs i korgen, som sedan förblir stilla medans tumlarens trumma roterar och avfuktar plagget.
Om du ändå väljer att tvätta för hand
Gnugga inte och vrid aldrig ur ett vått ylleplagg, krama försiktigt ur vattnet istället. Rulla sedan in det i en handduk och tryck försiktigt. När du tömt plagget på så mycket vatten som möjligt, lägg det på en torr handduk. Tänk på att ull bör torka så fort som möjligt, om den är blöt för länge luktar den surt. Använd särskilt tvättmedel för ull och silke.
Ull ska torka varsamt – inte långsamt
Program för ylle och yllekorg innebär att du nu även kan torka din ylletvätt i torktumlaren, utan att den krymper eller filtar sig. Allt tack vare ett försiktigt ylletorkprogram och en mycket smart yllekorg, som behåller samma position under hela torkprocessen. På så sätt undviker du mekanisk påverkan på fibrerna som så lätt får tyget att filta sig. Yllekorgen hjälper inte bara yllet att behålla formen, den skyddar också mot noppbildning. Temperaturen är ylleanpassad och luften strömmar väl fördelat genom plagget. Efter bara två timmar kan du använda en ylletröja som normalt kräver åtta timmars torktid! Här finns också kortprogrammet Yllefinish, ett kort program som används direkt efter tvätt för att släta ut, fluffa till och forma plaggen. Skonsammare kan det inte bli.
Tips: I yllekorgen kan du också snabbt och enkelt torka dina gymnastikskor i syntetmaterial. Tyst och skonsamt för både skor och tumlare.
Regenatfiber
Regenatfibrer är en sammanfattande benämning på fibrer som är framställda på konstgjord väg. De har fått sitt namn efter tillverkningsprocessen, där fibermolekylerna bryts ner och ombildas (regenereras) till en ny molekylstruktur som är lämplig för textilfiberframställning.
Regenatfibrer tillverkas av i naturen förekommande material, som cellulosa. Till regenatfibrerna hör bland annat viskos, modal, acetat, triacetat och lyocell. De har ofta vacker glans och fint fall. De skrynklar ofta mindre än bomull och är lättare att få rena. Regenatfibrer är dock inte särskilt starka och de blir ännu svagare när de blir våta, därför bör de utsättas för relativt korta tvättider.
Viskos tar lätt upp fukt och är behagligt att ha på sig, men obehandlad viskos skrynklar lätt och krymper i tvätt. Den blir oftast ren i 40°C, men tål högre temperaturer. Acetat och triacetat är starkare än viskos, de tål värme bättre och krymper mindre, men de är istället känsliga för aceton.
Syntetfibrer
Syntetfibrerna är konstgjorda fibrer (syntetiska). De tillverkas av olja och naturgas och ingår inte i ett naturligt kretslopp, som naturfibrerna. De är termoplastiska, vilket betyder att de mjuknar när de blir varma. Några vanliga syntetfibrer är polyamid, polyester, akryl och elastan.
Olika syntetfiber har olika karaktär. Polyamid är starkast medan polyester passar bäst till kläder tack vare särskilt god elasticitet och formbarhet. Akryl tål till exempel ljus mycket bra och passar därför till gardiner och utomhustextilier, men är känsligt för värme vid tvätt och strykning.
Elastan hittar du ofta som stretchtråd tillsammans med andra fibrer. Syntetfibrer är starka och skrynklar inte särskilt lätt. Eftersom alla syntetfibrer är dåliga på att ta åt sig fukt bildar de ofta statisk elektricitet, vilket gör att tygerna lättare kan dra åt sig smuts och smita åt runt kroppen. Du kan undvika statisk elektricitet genom att tillsätta sköljmedel när du tvättar.