Ny maträtt istället för frysa rester.

Har du rester kvar efter kvällens middag eller helgens måltider. Mycket av det kan du säkert frysa och använda vid senare tillfälle. Men du kan också skapa helt nya rätter redan dagen efter eller till matlådan. Vissa saker smakar till och med mer än de gjorde direkt vid tillagning. Att laga nya rätter på rester är inte svårt och de få extra ingredienserna du vill piffa rätten med har du troligen redan hemma.

En risig dag är inte det sämsta.

Det finns många typer av ris; vitt, råris, svart eller kanske rött. Rätt ris kan vara nyttigt och även kokt ris har bra hållbarhet. Tänk på att ris från take-away också kan användas till ny rest-rätt. Tänk på att kyla ner riset fort så det inte bildas bakterier. Ställ kastrullen, med locket på, i ett kallt vattenbad, eller lägg över riset till en glas- eller plastlåda och kyl den på samma sätt. Under vintern kan man ställa ut den på balkongen.

Rest-risotto.

En snabbrisotto är perfekt som huvudmål eller som tillbehör till valfritt protein. Risotton kan under tillagningen pimpas med svamp, chorizo eller varför inte lite ärtor. Titta i kyl och frys och låt dig inspireras.

Ingredienser:
- Överblivet ris eller om du har okokt risottoris så följ förpackningens kokningstid
- Grönsaksbuljong
- Vitt vin eller citron
- Lök av valfri sort och eller vitlök
- Salt
- Peppar

Trevligt att tillsätta ingredienser:
- Riven ost (parmesan, västerbotten eller prästost)
- Färsk, frusen eller torkad örtkrydda exempelvis rosmarin eller timjan.
- Svamp / selleri / fänkål.

Rest-risotto.

Gör så här:

Finhacka lök och/eller vitlök. Har du grönsaker i kylen så kan du välja selleri, fänkål eller paprika om du saknar lök hemma. Stek i het olja i en stekpanna eller kastrull. När det har mjuknat något och blivit glansigt så kan du tillsätta en skvätt vin om du har något till övers annars lite citron. Rör sedan i riset och låt det hela blandas genom att vända runt och stek några minuter. Tillsätt grönsaksbuljong och låt puttra på låg värme några minuter tills det blir lite krämigt. Har du havregrädde eller grädde över kan några matskedar av det gå med i kokningen. Smaka av med salt och peppar. Gott på toppen är parmesan eller annan finriven ost samt lite rosmarin eller timjan.

Där med pasta!

Pasta och nudlar är fantastiska; olika former och storlekar. Passar nästan till allt och går lätt att kombinera med många olika andra livsmedel för att skapa många olika smaker och rätter.

Allt i en kastrull pasta.

Här har vi ett recept när du har många slattar kvar av okokt pasta från olika paket. Allt läggs i en enda kastrull och du startar med att fräsa upp överblivna grönsaker exempelvis tomater, paprika, aubergine, morötter, svamp.

Ingredienser:
- Okokt pasta
- Ta-vad-du-har-grönsaker
- Kyckling, kött eller korv eller veg alternativ som är över men färdig kokt/stekt
- Crème fraiche, kokosgrädde, grädde eller havregrädde
- Någon färdig kryddblandning som curry pasta (röd, grön) eller en tesked Sambal Oelek

Trevligt att tillsätta ingredienser:
- Citron
- Färsk, torkad eller frusen koriander
- Nötter (Cashew, jordnötter, valnötter etc)

Allt i en kastrull pasta.

Gör så här:

Finhacka lök/vitlök och fräs den samt currypastan i lite olja. Häll i grönsakerna och pastan och vatten så det täcker pastan. Låt puttra på svag värme i 10-12 minuter (smaka när pastan är al dente). Addera proteinet som kyckling eller kött, korv etc - vad du har över från tidigare tillagad måltid. Före servering pressa över lite citron saft samt strö över hackad koriander och lite hackade nötter.

Älskade knöl.

Potatis, den har varit med oss länge och finns året om. Ofta billig i kilopris och har lång lagringstid. Till och med när de är lite skrynkliga så finns smak och näringsämnen kvar. Så hur kan vi kombinera potatis och vad går att göra med överbliven sådan. Här är ett tips:

Mjukt och mättande.

Prova det här enkla receptet på kokt potatis och rester av grönsaker samt ägg.

Ingredienser:
- Överbliven kokt potatis
- Smör
- Grädde
- Ägg eller äggröra
- Salt, peppar
- Överblivna stekta eller kokta grönsaker

Trevligt att tillsätta ingredienser:
- Ruccola
- Rökt lax / makrill / korv / stekt svamp
- Muskot

Mjukt och mättande.

Gör så här:

Skala och skär kokt potatis. Häll ner i en kastrull och tillsätt smör och grädde. Mosa allt med en gaffel eller en potatisstamp. Addera överblivna grönsaker, här passar spenat, grönkål bra men även zucchini, selleri, fänkål. Knäck i ett ägg om du har det hemma eller kanske morgonens äggröra och smaka av med salt, peppar och muskot. Har du överbliven ruccola hemma så rör i det också. Till detta passar rökt lax, makrill, korv eller stekt svamp bra.

XXXXXX
XXXXXX
Fler tips och tricks för att undvika matsvinn VitaFresh från Bosch
Vill du ha fler tips och tricks för att undvika att slösa på naturens resurser och minska matsvinn. Toppen - klicka här för att läsa mer. Men glöm inte bort att prova minst ett av recepten. Minska matsvinnet börjar med bra planering och riktigt bra matförvaring. Se hur vår VitaFresh teknik hjälper dig att hålla maten färsk längre.
Lär dig mer om att minska matsvinnet Läs mer om VitaFresh
Prova dina nya Bosch vitvaror hemma i 100 dagar.

Vi vill vara säkra på att du blir nöjd, annars får du lämna tillbaka produkten. Bli medlem i MyBosch och registrera din nya Boschprodukt senast två veckor efter inköp och du får 100 dagar på dig att ta reda på om du är 100% nöjd.

Behöver du service?

Av oss får du pålitlig service – före och efter köpet!

0771 – 19 70 00

Upplev Bosch

Upplev kvalitet, prestanda och pålitlighet.

Hitta en återförsäljare

Hitta en återförsäljare eller serviceverkstad nära dig!