Några enkla tips så du kan bidra till att minska matsvinnet. Med start i ditt eget hem.
Mat. Vem älskar inte mat. Och är det inte helt fantastiskt att den som så mycket gott kan växa och förädlas i naturen. Men med stor variation av livsmedel och maträtter kommer också problemet med matsvinn. Nästan en tredjedel av all mat som produceras för människans konsumtion (±1.3 miljarder ton) slängs årligen. Det är nästan 100 kilo i snitt årligen på varje europé och skulle kunna försörja 200 miljoner hungrande människor*. Men mat är färskvara och vi kan inte upphöra att producera, så det är upp till oss som individer att bidra till att minska vårt eget matsvinn. Låter det präktigt och trist? Det behöver det inte alls vara. Här har vi samlat några tips att starta med.
Lita på dina sinnen, bäst före kan också vara bra efter.
Bäst före datum är en indikation, ingen lag. Så första tipset blir rätt enkelt; lukta och smaka på din mat. Är du lite osäker på mjölk exvis så häll liten skvätt i lite varmt kaffe, te eller varmt vatten innan du häller på mer. Skär det sig, trots att det luktat ok, så har gränsen passerat, annars använd.
Laga mat på rester.
Kasta inte överbliven mat, den kan bli nästa maträtt med lite nya kryddor och tillbehör. Förvara gärna rester i en 0°C-zon i kylen. Hos Bosch kallas det VitaFresh zon och förlänger matens hållbarhet tack vare nära noll grader och optimal luftfuktighet.
Sakta ner tiden, frys maten.
Har du lagat en för stor omgång mat? Kom inte alla till matbordet eller har det du köpt inte gått åt?Frys medan det fortfarande är färskt om du är osäker på om det går åt. De flesta livsmedel kan frysas, råa eller tillagade. Ett tips är att dela upp exvis köttfärs, bröd eller middagsrester i mindre portioner så behöver du bara tina det som behövs nästa gång. Skriv datum och innehåll så blir det lätt att hitta och ta det äldsta först ur frysen. Du kan också minska matsvinnet genom att organisera din kyl och frys.
Kolla kylens innehåll och planera smart.
När du handlar mat så är en del av planeringen att titta vad du redan har i din kyl. Vem har inte kommit hem med en burk taco sås eller en påse potatis bara för att upptäcka att det fanns i kylen hemma. Men står du i butiken så blir det lite svårare, om du inte har en kamera i kylen. Och det går faktiskt att få med Bosch. Vår kyl/frys med inbyggd kamera kopplar du enkelt med Home Connect appen så kan du kika in i kylen var än du är.
Förvara fisk och kött? Inga problem!
Fisk, kött och kyckling är lite extra känsliga för värme. Dessutom innehåller de köttsaft och aromer som kan dofta av sig på andra varor i kylen. Bäst är att de får ligga i egna behållare i kylen. Hos Bosch med VitaFresh zoner finns speciella kött- och fisklådor som dessutom håller 0°C och en torr luftfuktighet till skillnad från grönsakslådans del i VitaFresh som håller nära 0°C men är fuktigare. Så tänk som de gör i butiken, var sak på sin plats.
|
|
Maträtt på rester. | Bosch VitaFresh för längre hållbarhet. |
Ris, pasta, potatis - det är råvaror som du ofta har hemma redan och som dessutom kan ha blivit över från tidigare måltid. Här har du tre recept med dessa ingredienser som bas. | Minska matsvinnet med bra förvaring. Här kan du läsa hur Bosch VitaFresh kan hjälpa dig att förvara maten på ett optimalt sätt. |
Tre enkla recept på rester. | Lär dig mer om VitaFresh tekniken. |