Två i ett: Fyllda tomater och ugnsstekta grönsaker på en och samma gång
För dig som gillar att multitaska: Våra nya smalare universalformar är perfekta om du vill laga två varianter av samma rätt. Med två olika formar kan du vara säker på att safterna inte blandas och att varje rätt behåller sin egen smak. Till exempel, fyllda tomater i ena formen och ugnsstekta grönsaker i den andra. Dubbelt perfekt resultat med en "hemlig ingrediens": smala universalformar.
Tomater fyllda med linser, bulgur och getost
Ingredienser | För 2 portioner
Medelstor ugnsfast form
Fyllning:
38 g gröna linser
38 g bulgur
1/2 schalottenlök
10 g smör
150 ml grönsaksbuljong
50 g getost eller färskost
1 1/2 msk persilja, hackad
Havssalt
Peppar, nymalen
Socker
Tomater:
4 tomater
Havssalt
Peppar, nymalen
Dessutom:
1 msk olivolja till formen
Gör så här:
1.
Blötlägg linserna i kallt vatten i ca. 60 minuter så att de blir mjuka. Sila bort vattnet. Lägg bulgur i en sil och skölj snabbt.
2.
Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg smöret och den hackade löken i en stekpanna och fräs.
3.
Tillsätt linser och bulgur och fräs med locket på. Häll i grönsaksbuljongen och låt småkoka. Rör om då och då.
4.
Låt lins- och bulgurblandningen ånga av lite och rör ned getosten. Tillsätt persilja och krydda ordentligt med salt, peppar och socker.
5.
Skölj tomaterna. Skär av tomaternas ovansidor och hacka dem. Ta en tesked och gröp ur tomaterna försiktigt. Krydda tomaterna invändigt och fyll sedan på med blandningen av linser, bulgur och ost.
6.
Häll lite olivolja i den ugnsfasta formen. Lägg de hackade tomaterna och de fyllda tomaterna i formen och tillaga enligt anvisningarna.
Inställning
Över/undervärme
210 °C
Tillagningstid: 25-30 minuter
Ugnsstekta grönsaker med balsamicosås
Ingredienser | För 2 portioner
Medelstor ugnsfast form
Grönsaker:
100 g sötpotatis
1/2 potatis
1 morot
1/2 majrova
200 g pumpa, t.ex. Hokkaido
1 msk olivolja
Salt
Sås:
1/2 lök
1/2 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 1/2 msk vit balsamvinäger
1 1/2 tsk honung
50 ml grädde
3 blad salvia, finhackade
Salt
Peppar, nymalen
Gör så här:
1.
Skölj och skala grönsakerna och skiva dem mycket tunt. Sprid ut grönsakerna i den ugnsfasta formen, ringla över olivolja, tillsätt salt och tillaga enligt anvisningarna.
2.
Till såsen: skär lök och vitlök mycket tunt. Fräs löken i 2 msk olivolja. Smaka av med balsamvinäger, honung, grädde, salvia och kryddor. Låt koka i två minuter. Tillsätt vitlök sist.
3.
Häll såsen över de ugnsstekta grönsakerna och servera omedelbart.
Inställning
Över/undervärme,
210 °C
Tillagningstid: 25-30 minuter
Tips
Tack vare formarnas kompakta storlek diskar du dem enkelt i en liten diskho eller i diskmaskin – och de får även plats i kylen före eller efter tillagning.
Ännu bättre resultat med varje recept.
Matlagning med smarta funktioner ger ännu bättre resultat av varje recept. Upptäck de olika funktionerna i vårt utbud av inbyggnadsugnar och ta din matlagning till perfektion.