Hushållsapparater och vitvaror
På Bosch drivs vi av att utveckla lösningar på verkliga problem i vardagen. Stora som små. Två av de större problemen som vi står inför nu är hållbarhet och hälsa. Vi vill därför göra det enklare och roligare för alla att leva ett mera hållbart och hälsosamt liv. När det kommer till matförvaring och hur man undviker matsvinn, så är det principen ”många bäckar små” som gäller. Det är i vardagen och i det lilla som förändringen finns. Och här kan vi tillsammans spela en stor roll. Se själv, siffrorna ljuger inte:
Matsvinn i siffror.
Det här är verkligen ett stort problem, 1,3 miljarder ton mat slängs i onödan varje år1. Samtidigt som folk svälter, så slängs alltså obeskrivliga mängder god, näringsrik mat. Ett annat sätt att se på det är att uppskattningsvis 30% av all mat som produceras varje år går förlorad2.
Tänk på all frukt, alla grönsaker och rester som idag ligger i kylskåp, utan att tas hand om.
I Europa och USA slänger vi mellan 95 och 115 kg mat per person om året. Det är onödigt på så många sätt: Du lägger onödiga pengar på maten, människor arbetar i onödan och resurser läggs i onödan för att framställa den. Inte minst påverkar matsvinnet klimatförändringar negativt. Ca 4,4 gigaton växthusgaser släpps årligen ut i atmosfären, bara om man räknar växthusgaserna som direkt kan kopplas till matsvinn3. Det är lika mycket växthusgaser som 2,2 miljarder bilar släpper ut. Det är enorma siffror vi talar om. Och det kan ju kännas för stort för att ta tag i. Men det hoppfulla är att vi alla med små medel kan minska vårt matsvinn i vardagen och därmed tillsammans göra en stor skillnad.
Alla handlar då och då hungriga, stressade eller utan plan. Nyckeln är att inte göra det ofta. Försök att planera dina inköp och ha en plan för hur du ska förvara dina livsmedel för att få så lång hållbarhet som möjligt.
Börja med att göra en veckoplanering. Vad ska du äta? Försök att hitta rätter som till delar innehåller samma ingredienser. Kolla i kylen och frysen, ofta hittar man saker där som man hade glömt att man hade hemma. Försök helt enkelt att undvika köpa hem varor som du redan har. Gör listor! Köp bara det du inte har hemma. Och köp bara det du behöver till veckans recept. Är det här ett moment som du tycker är extra besvärligt kan vi rekommendera en av våra kylskåp med kamera. Då kan du via Home Connect-appen alltid se vad du har inuti kylen.
Följer du de här tipsen kommer du minska dina onödiga inköp och därmed minska svinnet.
Så tänk med hjärnan och inte med magen, handla inte hungrig!
Först in, först ut.
Ännu en enkel men effektiv metod för att minska matsvinnet är att organisera och hålla god ordning i kylen. Gör som en regel att du alltid ställer dina senast inköpta livsmedel längst in och att du alltid har varor med kortare hållbarhet längst fram. Vi repeterar: Längst hållbarhet, längst bak. Kortast hållbarhet längst fram. Städar du kylen med jämna mellanrum får du, förutom en fräschare kyl, bättre koll på innehållet och vad du behöver äta innan det blir dåligt.
Förvara och bevara lagad mat.
Förutom att planera dina inköp kan du minska matsvinnet ytterligare genom att tänka längre fram: Laga mycket på en gång och förvara det på rätt sätt så spar du både tid och resurser. Dessutom är det ju väldigt skönt att inte behöva laga mat från grunden hela tiden. När det kommer till förvaring har vi på Bosch lång erfarenhet och mycket att bidra med. Vi är helt enkelt experter på att förlänga hållbarheten på din frukt, dina grönsaker och din mat. Kylen och frysen är självklara exempel, men nu kan vi även hjälpa dig med Bosch vakuumförvaring. Stavmixers och blenders med vakuumfunktion. Blendern har ett integrerat vakuumsystem som gör att du kan göra smoothies, soppor och annat utan att utsätta dem för syre (som skyndar på nedbrytningsprocessen). Och med en smidig slang kan du använda den för att vakuumförpacka mat i praktiska vakuumpåsar och matlådor.
Stavmixern förvandlar du enkelt till en vakuum-maskin genom att klicka på den tillhörande pumpen. Du kan vacka och förvara maten i speciella byttor och zip lock-påsar med passande ventiler. Perfekt för dig som vill förvandla gårdagens middag till dagens matlåda på jobbet.
Lägg bara maten i vakuumpåsen eller matlådan, sug ut luften, lägg det i kylen eller frysen och värm det när du ska äta. Förutom att vakuum förlänger hållbarheten på mat, frukt och grönsaker så bevaras smaker och näringsämnen bättre.
En annan sak som vakuum kan hjälpa till med är vid frysförvaring. Vakuum motverkar att frysbränna och iskristaller bildas på maten i frysen. Genom att förvara maten i frysen i portionsstorlekar kan du ytterligare minska risken för matsvinn.
En annan sak som du bör ha koll på om du vill minska ditt matsvinn är våra kylar med VitaFresh. Deras 0°C-zoner och system som reglerar fukten håller dina färskvaror fräscha upp till tre gånger längre.
Få måltiden att mätta längre.
Alla kan säkert känna igen sig i att ha en kyl med en massa rester och småportioner. Vad kan man göra med dem? Ganska mycket, om du blir lite kreativ. Den grillade kycklingen och grönsakerna från helgen kan lätt bli en god pasta. Eller frukt och bär som snart blir övermogna?
Förvarar du dem i vakuum så håller de sig fräscha upp till två gånger längre4. Du kan alltid rädda frukt och bär genom att göra en god smoothie med en vakuumblender. Gör du det kommer den innehålla upp till fem gånger så mycket vitamin C5. Och du har alltså dubbelt så lång tid på dig om du förvarat dem i vakuum.
1 FAO. 2011. Global food losses and food waste - Extent, causes and prevention. Rome, 29 pp. http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf
2 FAO. 2015. Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction. Rome, FAO. http://www.fao.org/3/ai4068e.pdf
3. Rezaei, Maryam & Liu, Bin. 2017. Food loss and waste in the food supply chain. Nutfruit. 71. 26-27.
4. Förvarad i kylskåp i påsar, burkar eller flaskor under vakuum jämfört med förvaring utan vakuum. Studie utförd av oberoende laboratorium 09/2018, 06/2019 och 12/2019. UNIVERSITY OF LJUBLJANA, Biotechnical Faculty.
5. En smoothie mixad i Bosch vakuumblender förvarad i kylsåp efter 24 timmar, jämfört med en smoothie mixad i en blender utan vakuum. Studie av ett oberoende laboratorium 08/2018. UNIVERSITY OF LJUBLJANA, Biotechnical Faculty.