Hushållsapparater och vitvaror
Visste du att avokado är en frukt (eller egentligen är avokado ett bär) och inte en grönsak? Och vad tänker du på när du hör ordet ”avokado”? Kanske guacamole? Men det finns så mycket som du kan göra med superfrukten.
Avokado - En exotisk jetsettare som odlas på många platser i världen.
Visste du att det finns över 400 typer av avokado? Ja, det är sant. Och de skiljer sig i form, färg och smak. Avokado kallas ibland för alligatorpäron på grund av sin form och sitt skrovliga skal. Vi tänker oss ofta att avokado är en grönsak men egentligen är det en frukt – eller faktiskt ett bär.
De vanligaste sorterna av avokado är Fuerte och Hass, aromatiska och nötiga i smaken. Nord- och Sydamerika är ledande när det kommer till att odla avokado, men i Centraleuropa säljer man mest avokado som är odlad i södra Spanien, Israel, Mexiko och Sydafrika. När det kommer till avokado så är det svårt att köpa närodlat, men kika efter avokado med eko- och rättvisemärkning.
Vad är avokado bra för?
Avokado har ett högt näringsvärde och är utan tvekan ett av de mest näringstäta livsmedlen som finns. Det är en riktig superråvara med hälsofördelar, och massor av näringsämnen. Avokadon finns till och med i Guinness rekordbok som världens mest hälsosamma och nyttigaste frukt. Men vad är det som gör den så kraftfull? Vad är så "super" med avokadon?
Jo avokado innehåller vitamin A, E och avokatin B, alfa- och betakaroten, biotin samt vegetabiliska och omättade fetter.
Att äta avokado är nyttigt för både hälsan och utseendet, eftersom den också är full med med antioxidanter. Enligt ett flertal studier har superfrukten kunnat hjälpa till att sänka kolesterolnivån och ska stimulera matsmältningen och hårtillväxten. Den är otroligt nyttig och en av naturens verkliga superlivsmedel.
Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/
Tips: Hantering, förvaring och att mogna avokado snabbare.
Få perfekt mogen avokado: avokadon kan inte mogna förrän den plockats från trädet. Om du lägger avokadon i en papperspåse med andra frukter kommer den naturliga etylengasen från t.ex. äpplen eller tomater att göra att den mognar snabbare.
Skär avokado försiktigt: de har hårt skal och en stor kärna, vilket kan göra det knepigt att skära upp den. Tricket är att skära ett snitt längs hela frukten och därefter dra eller vrida isär halvorna med händerna. För att bort avokadokärnan lägger du halvan med kärnan på en skärbräda, med kärnan uppåt. Stick ned knivbladet (inte spetsen) i kärnan och rotera kniven. Då lossnar kärnan och du kan dra upp kniven och slänga bort kärnan.
Avokadorecept: Avokado i hela menyn.
Avokadon är extremt anpassningsbar. Du kan använda den i nästan alla slags rätter. Det finns till och med en restaurang i Amsterdam där man gör just det; allting på menyn innehåller avokado. Vågar du prova hemma?
Här är lite inspiration till dig:
- Första rätten – kall eller varm: avokadosoppa
En härlig kall soppa, balanserad med syran i lime och stark sås. - Andra rätten – en delikatess från Apulien:orecchiette med avokadopesto
- Tredje rätten – syndigt gott men hälsosamt: en himmelsk avokado chokladmousse eller chokladpudding. Kan med fördel göras vegansk.
En god ingrediens för dina tillbehör.
Mogen och krämig avokado passar till många tillbehör som kikärtsröra (avokadohummus), mangosalsa och gör rätten bara ännu godare. Prova också grillad avokado och toppa med lite flingsalt, du kommer bli glatt överraskad.
Avokadoris – brunt eller vitt ris spelar ingen roll. Rör ned avokado och du får en härligt krämig rätt.
Krämigt potatismos – fluffa upp potatismoset med avokado, en delikatess.
Överraskande avokadodipp.
Det finns så mycket mer än guacamole. Avokado- och limeröra till exempel. Lättare än en vanlig dipp, och bättre för laktosintoleranta eftersom den inte innehåller någon gräddfil.
Har du testat avokadopesto? Den är smakrik och härlig utan att bli alltför mäktig. Tillsätt en knappt mogen avokado, så att den har lite mer tuggmotstånd och mixa med övriga pestoingredienser som ersättning för oljan. Toppa med lite parmesanost och njut!
Nyttiga smoothies: Shake och smoothie med avokado.
Avokado är också en av ingredienserna i många shakes och gröna smoothies, eftersom den ger en len och krämig konsistens.
Här är tre inspirerande tips till dig:
- Klassikern: läcker avokadomilkshake – enkelt och snabbt med några få ingredienser.
- Fruktig: avokado-mangosmoothie – nyttig och uppiggande.
- Supernyttig: avokado-kokosnöt-kålsmoothie – för en nyttigare livsstil.
Köp en kraftfull blender som klarar att mixa avokadokärnan utan problem.
Med Bosch High Speed Blender –VitaBoost, kan även de hårdaste ingredienserna bli till mjuka, lena och hälsosamma smoothies. Du kan lägga i is, frysta jordgubbar och till och med avokado med den nyttiga kärnan kvar och få ett perfekt resultat på soppor och smoothies.