Hushållsapparater och vitvaror
Bröd
Fluffigt challa bröd bakat av King i köket.
Att baka bröd har aldrig varit så lätt.
Superkocken Albin Edberg coachar komikern Johan Hurtig Wagrell till att bli KING i köket i deras social kanaler. Här har de tagit fram ett superenkelt recept på ett fluffigt och gott Challah-bröd som de bakar med hjälp av sensorprogrammet i vår nya köksmaskin Serie 6.
Tid: 3 h, mestadels jästid
Ingredienser 2 limpor:
25 g jäst
400 g vatten, värmt till 37°C
3 hela ägg + 1 endast en äggvita
45 g socker
900 g vetemjöl
18 g salt
45 g olivolja
Topping:
1 äggula
Lite vatten
Lite olivolja
Sesamfrön
Gör så här:
1. Värm vattnet till fingervärme. Lägg ned jästen i bunken opå köksmaskinen och häll ned vattne och rör om så jästen löses upp.
2. Vispa äggen och äggvitan i en separat skål. Häll ned äggblandningen och alla övriga ingredienser i bunken med jästen. Välj sensorprogramet "vetedeg" och starta maskinen.
3. När maskinen knådat klart, låt degen ligga kvar i bunken och lägg över locket/eller handduk och låt degen vila enligt instruktion på displayen. Maskinen kommer sedan att starta automatiskt för en andra liten knådning när den vilat klart.
4. När maskinen säger att processen är klar låt den jäsa ytterligare i en timme med en handduk/eller plastfolie över i bunken men du kan nu ta bor tdne från maskinen.
5. När den har jäst, dela upp degen i två delar. Dela varje halva i fyra bitar och kavla ut varje bit. Tvinna ihop de fyra delarna och överför dem till en ugnsform.
6. Låt jäsa i 40 minuter till. När de har jäst, pensla bröden med toppingsblandningen och strö över sesamfrön.
7. Sätt på ugnen i 200 °C.
8. Grädda i tio minuter, sänk värmen till 175 och grädda i ytterligare 20 minuter.
Johanna Cryers fluffiga tekakor.
Enkla att baka till lyxig helgfrukost.
Johanna, precis som vi, gillar att man kan väga ingredienserna direkt i köksmaskinens bunke så man inte behöver en separat våg.
Med vår köksmaskin Serie 6 får du en perfekt konsistens på brödet då de smarta sensorerna känner av när degen är perfekt knådad. Och om du hellre vill bestämma knådtid själv så håller du enkelt koll på tiden via den integrererade timern.
Tid: Ca 2 h
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
250 g mjölk
250 g vatten
40 g socker
780 g mjöl
1 ägg
13 g salt
Gör så här:
1. Väg upp smöret i en kastrull som du placerar på köksmaskinens våg ovanpå blandararmen. Smält sedan.
2. Väg upp mjölk och vatten i bunken på köksmaskinen, häll sedna ned i kastrullen, värm till 37 grader (fingervarm).
3. Smula ner jästen i bunken till köksmaskin, häll över mjölkblandningen och rör tills jästen har lösts upp.
4. Tillsätt ägg, socker, mjöl och salt och kör i maskinen i 15 minuter. eller välj sensorprogrammet "vete och surdeg". Degen ska vara kladdig men hanterbar när den är klar.
5. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta på en mjölat bakbord. Stansa ut rundlar ur degen i 8-10 cm diameter och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Fortsätt att kavla och stansa tills degen tar slut.
6. Låt jäsa i 45-60 minuter. Sätt ungnen på 225 grader (över och undervärme).
7. Nagga tekakorna lätt med en gaffel och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de har fått en fin brun färg. Servera direkt med favoritpålägg och njut.
Jimmy Guos challah bröd
Gott och vackert bröd där hemligheten är ägget.
Med vår köksmaskin Serie 6 får du en perfekt konsistens på brödet då de smarta sensorerna känner av när degen är perfekt knådad.
Tid: Ca 5 timmar (mestadels jästid)
Ingredienser (ett bröd):
115 g rumstempererat vatten
8 g jäst (ca 2 teskedar)
1 ägg
1 gula från ett ägg
3,5 tsk socker
1 tsk salt
3 tsk olja
360 g vetemjöl
Till pensling och garnering:
1 tsk vatten
1 äggula
Vallmofrön
Gör så här:
1. Väg upp vatten i bunken och tillsätt jäst. Knäck ned ägget i bunken, blanda ned äggulan, socker, salt, olja och starta maskinen så allt blandas.
2. Häll sedan ner mjölet och starta sensorprogrammet "vetedeg" så allt knådas ordentligt till perfekt konsistent. Glöm inte att du kan väga mjölet direkt i bunken.
3. Täck över degen i bunken och låt den jäsa i 20 minuter, knåda sedan i 4-5 minuter innan du låter degen jäsa i ytterligare 20 minuter för att sedan återigen knåda degen någon minut så att den blir slät och fin.
4. Låt jäsa i 2 timmar
5. Ta sedan ut degen ur bunken, skär av en liten del av hörnet och dela resterande deg i fyra lika stora bitar.
6. Arbeta ihop de fyra degbitarna så att de får en slät yta, kavla sedan ut dem (med den släta sidan nedåt) för att sedan rulla ut dem till ca 30 cm långa längder.
7. Kavla ut den lilla biten som skars av och lägg den på ett bakplåtspapper. Placera sedan de fyra längderna över den lilla biten och fläta ihop dem.
8. Sätt en skål över brödet och låt jäsa i 2 timmar.
9. Sätt ugnen på 190 °C
10. Blanda äggula och vatten och pensla sedan försiktigt på brödet, vänta 10 minuter så att det hinner torka och pensla sedan på ytterligare ett lager.
11. Strö på vallmofrön.
12. Grädda brödet i ugnen i ca 25-30 minuter tills det får en fin gyllenbrun färg.
Pizza
Foodgeekz frasiga Flatbread pizza.
God glutenfri pizza med tunn botten.
Med nya Serie 6 får du med hjälp av de automatiska sensorprogrammen enkelt till en perfekt textur på din pizzadeg. Toppa med valfri topping för att skapa din favoritpizza.
Tid: 60+ min (mestadels jästid)
Ingredienser 4 pizzor:
Degen:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl smör
12 dl glutenfri mjölmix
2 dl olivolja
En nypa flingsalt
Gör så här:
1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt vatten, smält smör, mjöl och lite salt.
2. Låt maskinen jobba medan du häller i lite mjöl och olivolja i taget. Låt maskinen knåda ihop till en jämn pizzadeg.
3. Låt därefter degen jäsa i ca 40 minuter.
4. Sätt på ugnen 225 grader. Dela degen i 4 bitar. Toppa pizzan med valfria ingredienser.
5. Grädda pizzorna ca 10-15 minuter.
Zeinas goda pizza med perfekt pizzabotten.
Zeina säger att hemligheten bakom en lyckad pizza är degen som ska arbetas ordentligt. Till sin hjälp har hon här använt vår nya Serie 6 Köksmaskin med en massa smarta funktioner. Den har bland annat en inbyggd våg och sensorer som känner av när pizzadegen är perfekt knådad så du slipper hålla koll och kan göra annat under tiden.
Tid: 4+ h (mestadels jästid)
Ingredienser 4 pizzor:
Degen:
Ca 750 g Tipo 00 mjöl eller Manitoba mjöl
450 g ljummet vatten (450ml)
25 g olivolja (2 msk)
25 g jäst
10 g salt
Tomatsås:
390 g passerade tomater
2 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
Salt & svartpeppar
Topping:
Ca 6 dl riven ost
2 st buffelmozzarella
1 kruka färsk basilika
Olivolja till pensling
Gör så här:
1. Placera bunken på sin plats och nollställ vågen. Väg ljummet vatten, smula i jäst, olivolja och salt dirket i bunken. Lös upp jästen i vätskeblandningen.
2. Nollställ vågen och väg mjölet direkt i bunken med ovan blandning.
3. Välj sensorprogram för "vetedeg", tryck ’OK’ på displayen, vrid till snigel- / playsymbolen som blinkar, tryck sedan ’OK’ igen på displayen. Låt köksmaskinen arbeta degen tills den känner av att degen är perfekt knådad och stängs av. Nu visar displayen att du ska låta degen vila i bunken ca 15 min tills du ser en bock på displayen. Detta för att glutentrådarna ska utvecklas ordentligt.
4. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i rumstemperatur 1 timme. Under tiden blandar du ihop alla ingredienser till tomatsåsen.
5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Forma varje del till en boll och lägg på en plåt med vetemjöl. Täck plåten med plast och en kökshandduk. Låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. Du kan även frysa in degen och låta den tinas upp i rumstemperatur. Om degen har kalljäst i kylen tar du fram den minst 1 timme innan du börjar forma dina pizzor.
6. Välj undervärme och värm ugnen till högsta värme, ca 230°.
7. Arbeta ut en rund pizza som har en hög kant med händerna. Lägg pizzan på en plåt med bakplåtspapper. Toppa pizzan med tomatsås och riven ost. Grädda mitt i ugnen tills pizzan får en fin färg på undersidan, lyft försiktigt med en stekspade och se om den är genomgräddad på undersidan. Tillagningstiden kan variera beroende på din ugn ca 12 min var det när vi provade i Bosch-köket.
8. Så fort du har tagit ut pizzan penslar du kanterna med olivolja, toppar med buffelmozzarella som du bryter med händerna och avsluta med basilika.
Bakverk
Knatteplocks enkla och goda blåbärsmuffins utan vitt socker.
Perfekt både som fika och mellanmål för hela familjen.
Tid: 45 min
Ingredienser (Ca 12 muffins):
1,75 dl naturell yoghurt (3-4%) (175 gram)
0,5 dl rapsolja (45 gram)
0,5 dl flytande honung (ej för barn under 1 år)
2 ägg (120 g)
3 dl dinkel eller vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0, 5 tsk vaniljpulver
1 msk citronljuice
Rivet skal från en ekologisk citron
100 g blåbär, eller valfria andra bär
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 185 grader.
2. Vispa upp äggen fluffigt i bunken. Använda ballongvispen på din köksmaskin.
3. Byt till omrörare med silikonkant och vänd ned yoghurt, honung och rapsolja i bunken med äggen och låt maskinen röra runt tills allt blandats ordentligt.
4. Blanda sedan alla torra ingredienser i en annan bunke. Rör ned det i bunken med yoghurtblandningen och låt maskinen få röra samman smeten igen.
5. Riv citronskal och pressa ned saft i smeten tillsammans med skalet. Rör försiktigt i blåbären.
6. Häll smeten i en muffinsform. Använder du inte en silikonform så kan du med fördel smöra och bröa formen så att muffinsarna inte fastnar.
7. Baka mitt i ugnen i ca 30 min, känn med en trästicka så att den är klar (den ska vara helt ren).
Joannas Briochebullar med nutella.
Härligt frasiga och goda briochebullar fyllda med nutella. Perfekta att servera till ett glas iskall mjölk eller en kopp kaffe.
Tid: 45+ min
Ingredienser (Ca 8 bullar):
1,75 dl (175g) mjölk
3 msk (40g) osaltat smör, skuret i små kuber
2 tsk (9g) snabbjäst
6,5 dl (390g) vetemjöl
0,5 dl (58g) strösocker
½ tsk salt
1 stort ägg, plus 1 stor äggula
1,5 dl Nutella
0,8 dl hallonsylt
2 msk vatten
Gör så här:
1. I en kastrull, tillsätt mjölken och smöret och värm på låg värme tills blandningen når ca 32°C. Häll mjölk- och smörblandningen i bunken på din Serie 6 och tillsätt jästen, rör om lite snabbt.
2. Tillsätt mjöl, socker, salt och sedan äggen till bunken. Starta sensorprogrammet för "vetedeg och surdeg". Låt programmet köra tills det automatiskt indikerar att degen är klar.
3. Forma degen till en boll och placera den i en stor skål smord med matolja eller matlagningsspray. Täck med plastfolie och låt den jäsa på en varm plats tills den har dubblats i storlek, cirka 1-1,5 timmar.
4. Klä 2 bakplåtar med bakplåtspapper eller silikonmattor. När degen är redo, ta ut den ur bunken på en lätt mjölad yta. Tryck försiktigt ut eventuella luftbubblor.
5. Kavla ut degen till en rektangel som mäter ungefär 35 x 60 cm. Värm Nutellan i mikrovågsugnen i cirka 15 – 20 sekunder tills den är lätt att breda ut. Med den kortare sidan av rektangeln mot dig, bred ut Nutellan på de nedre två tredjedelarna av degen, lämna en tredjedel utan fyllning.
6. Vik de kortare ändarna av degen i tredjedelar som ett brev. Först, vik den övre tredjedelen av degen (utan fyllning) till mitten av degen och vik sedan den återstående tredjedelen över den, så du får 3 lager deg. Kavla försiktigt ut degen igen, tills den mäter ungefär 20 cm bred och 35 cm lång. Flytta degen till en plåt och kyl i cirka 15 minuter.
7. Ta ut degen från kylskåpet och använd en pizzaskärare eller en kniv, trimma de 4 sidorna av degen för att skapa jämna kanter. Skär degen på längden i hälften, skär sedan varje del i fyra, för att skapa 8 långa strimlor, var och en ungefär 2,5 cm bred.
8. Börja vid ena änden, rulla varje strimla till en tät bulle, stoppa in svansen under. För över bullarna till de förberedda plåtarna och tryck ner varje bulle för att platta till dem något. Täck löst med plastfolie och låt bullarna vila på en varm plats tills de har jäst och är fluffiga, cirka 45 minuter till 1 timme.
9. Värm ugnen till 175°C. Grädda bullarna i 18-20 minuter eller tills de är gyllenbruna.
10. Häll hallonsylt och vatten i en liten kastrull och koka upp på låg värme. Ta bort från värmen och sila ut fröna med en finmaskig sil. Pensla hallonsirapen över de varma bullarna.
11. Pudra de glaserade briochebullarna med florsocker, klart!
Pinocchiotårta med bär.
Oemotståndligt god och vacker tårta för festliga tillfällen.
Med vår köksassisten Serie 6 kan du känna dig lugn i varje steg när du bakar den här Pinocchiotårtan. Tack vare sensorprogram och inbyggd våg blir varje steg enkelt och exakt. Sensorprogrammen känner av när smeten är perfekt blandad, marängen perfekt vispad och grädden uppnått rätt konsistens. Ingredienser vägs med 1 grams precision både ovanpå köksmaskinen eller direkt i bunken.
Tid: 60+ min
Ingredienser (1 tårta)
Sockerkaksbotten:
150 g rumstempererat smör,
130 g socker
5 äggulor
75 g mjölk
150 g vetemjöl
10 g bakpulver
Maräng:
5 äggvitor
180 g socker
Topping:
500 g vispgrädde
Valfria bär och mynta
Minipavlovas.
Ljuvligt goda bakverk med smak av sommar.
Med vår köksassisten Serie 6 kan du med hjälp av de automatiska sensorprogrammen få till drömmigt goda pavlovas med frasiga och lite segmjuka marängskålar och perfekt vispad grädde.
Tid: 60+ min
Ingredienser (12 minipavlovas)
6 äggvitor
400 g socker
2 tsk majsstärkelse
1/2 msk citronjuice
1/2 tsk mandelextrakt
75 g mjölk
150 g vetemjöl
10 g bakpulver
Topping:
500 g vispgrädde
Lemoncurd, färska bär ex hallon och blåbär
Gör så här:
1. Separera äggulorna från vitorna och häll äggvitorna i bunken. Låt dem stå en stund för att nå rumstemperatur.
2. Sätt ugnen på 110 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
3. Sätt på köksmaskinen och använd sensorprogrammet "vispad äggvita" för att vispa äggvitorna. Tillsätt gradvis sockret medan maskinen arbetar. Låt programmet köra tills det automatiskt indikerar att marängsmeten är klar.
4. Blanda försiktigt in citronjuicen, mandelextraktet och majsstärkelsen med en spatel.
5. Använd en spritspåse och spritsa ut ca 7,5 cm stora marängrundlar på bakplåtspappret. Gör en liten fördjupning i mitten av varje rundel för fyllningen.
6. Grädda i 1 timme och stäng sedan av ugnen och låt pavlovan svalna i ugnen, helst över natten.
7. Toppa varje pavlova med lemoncurd, vispad grädde, bär och eventuellt myntablad precis innan servering. Grädden kan du vispa till perfekt konsistens i din köksmaskin Serie 6 med sensorprogrammet "vispad grädde".
Jimmy Guos Matcha roll cake.
En ljuvlig tolkning av vår klassiska rulltårta.
Läcker grön färg från näringsrik Matcha och fylld med vit chokladkräm gör denna succé på fikabordet. Med vår nya köksmaskin Serie 6 får du ett perfekt resultat tack vare sensorprogrammen som känner av när marängen är perfekt vispad.
Tid: 45 min
Ingredienser (1 rulltårta):
Vit chokladkräm:
50 g vit choklad (hackad)
6 dl vispgrädde, 40% fetthalt
80 g mörkt muscovadosocker
Smet:
15 g matchapulver
85 g standardmjölk
90 g vetemjöl
25 g potatismjöl eller majsstärkelse
130 g äggula (ca 8 ägg)
50 g strösocker
60 g rapsolja
Maräng:
270 g kylskåpskall äggvita (ca 8 ägg)
100 g strösocker100 g strösocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 g, ej varmluft. Lägg bakplåtspapper i långpannan
2. Väg upp ingredienserna för marängen direkt i maskinens bunke, välj sedan marängprogrammet och tryck på OK.
3. Sikta matchapulvret genom en tesil ner i en skål. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning, för att undvika klumpar.
4. Blanda vetemjöl och potatismjöl och sikta ner blandningen i en skål.
5. Vispa äggula och socker för hand i en bunke tills sockret smälter. 6. Vispa ner rapsolja och sen matchamjölk.
7. Sikta ner mjölblandningen i bunken och vispa tills det blir en slät och glänsande smet.
8. Häll ner äggsmeten i marängen och blanda. Bre sedan ut den i långpannan och grädda mitt i ugnen i 15-18 minuter.
9. Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad.
10. Blanda grädden, muscovadosocker och den smälta chokladen i maskinen. Låt blandningen svalna
11. Bre sedan ut krämen över matchabotten, rulla och skär upp i bitar.
Foodgeekz saftiga bananbröd.
Mjölk- och glutenfri och fri från vitt socker.
Testa Foodgeekz goda och saftigt bananbröd. Med nya Serie 6 får du en perfekt krämighet och textur. Om du väljer glutenfria havregryn så är det dessutom mjölk- och glutenfritt. Sötman kommer från banan, havre och mandel och är därmed fritt från vitt socker. Baka och njut!
Tid: 45 min
Ingredienser (Ca 12 bitar):
4 st bananer (3 i smeten och 1 ovanpå som dekoration)
3 st ägg
100 g (2 dl) mandelmjöl
110 g (2 dl) havremjöl
12 g (2 msk) kakao
5 g (1 tsk) bakpulver
100 g (1 dl) havremjölk
90 g (1 dl) kokosolja
En nypa flingsalt och kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180°. Smörj en brödform med kokosolja. Smält 1 dl kokosolja och ställ åt sidan.
2. Blanda mandel- och havremjöl med kanel och bakpulver i bunken. Du kan använda den integrerade vågen och väga varje ingrediens direkt i bunken eller ovanpå maskinen. Knäck äggen och blanda ner i smeten och starta din köksmaskin på låg hastighet.
3. Mosa bananerna och rör om en aning mer. Tillsätt den smälta kokosoljan och kakao samt lite flingsalt.
4. Avsluta med havremjölk och låt maskinen blanda till en kladdig jämn smet på medelhastighet. Häll ner i bakformen. Toppa med en snittad banan.
5. Baka i ugnen i ca 35 minuter.
Helenas lättbakade havrebröd i långpanna
Helena har bakat ett saftigt och luftigt bröd som görs direkt i långpanna. Perfekt att servera till helgfrukosten!
Tid: 1,5 timme
Ingredienser (12 frallor):
1,5 dl havregryn
3 dl vatten, kokande
3 dl standardmjölk 3%
1 pkt färsk jäst
2 tsk salt
0,5 dl ljus sirap
1 stort ägg
240 g rågsikt
400 g vetemjöl
Gör så här:
1. Lägg havregrynen i en bunke och häll det kokande vattnet över. Låt stå en stund och svälla.
2. Häll i den kalla mjölken, men kolla så att röran inte har högre temperatur än 37 grader innan du sätter i jästen.
3. Rör i resten av ingredienserna och kör degen i din köksmaskin ca 7 minuter. Degen ska inte vara hård, utan hellre lite klibbig.
4. Täck över bunken och låt jäsa i 30 minuter.
5. Smörj en vanlig långpanna och häll ut degen. Ta degskrapan och skär rutor i degen. Täck och låt jäsa i ca 30 minuter, till dubbel tjocklek.
6. Värm ugnen till 250 grader, sänk värmen till 200 grader då du ställer in plåten och grädda i ca 15 minuter. Njut sedan av nybakat bröd!
Småkakor
Smarriga pepparkakssnittar
En favoritkaka i ny tappning som går snabbt och enkelt att svänga ihop när du får gäster.
Tid: 30 minuter
Ingredienser (25-30 snittar):
100 g rumstempererat smör
90 g socker (1 dl)
2 tsk pepparkakskrydda
150 g mjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop smör, socker och pepparkakskryddorna. Sikta därefter i mjöl och bakpulver och låt din köksmaskin knåda ihop detta till en fin deg.
3. Dela degen i två delar och rulla ut längder (ca 30 cm långa). Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med fingrarna. Strö över pärlsocker.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 12–14 minuter. Låt vila någon minut och skär sedan 1,5–2 cm breda snittar på snedden. Dina pepparkakssnittar är nu färdiga at avnjuta!
Fler goda brödrecept
Det här var ett urval av alla goda bakverk och brödrecept som vi tycker om. Vill du se fler så kiki in i vår receptbank där du hittar ex en läcker foccaccia med björnbär och getost, perfkt sega baguetter eller knapriga grissini.