Baka och laga med recept från Zeina.

Här nedan hittar du några av Zeinas magiska recept där hon använder sina favoritprodukter i köket från Bosch.

Zeinas saffransgifflar

Saftiga och goda fyllda med vit choklad.

Saffransbullar formade som gifflar fyllda med vit choklad

Ingredienser: Ca 40 st gifflar
Degen:
500 g mjölk
2 g saffran (halvera mängden för mildare smak av saffran)
50 g färsk jäst
5 g salt
200 g strösocker
250 g naturell kvarg (10% fetthalt)
150 g rumsvarmt smör
Cirka 960 g vetemjöl

Fyllning: 400 g vit choklad

Pensling: 1 ägg

Garnering: Florsocker

Gör så här:

1. Värm upp mjölken tills den blir ljummen, ca 37°, lös upp saffranet i mjölken.

2. Väg upp alla ingredienser och starta din köksmaskin om du har turen att ha en. Knåda tills degen är färdigbearbetad, ca 10 min. Man kan inte fuska fram en luftig saffransdeg, den måste knådas länge för att glutentrådarna som ger en elastisk deg ska bildas. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min.

4. Häll degen på ett ordentligt mjölat bakbord och dela degen i 5 lika stora bitar, forma till bollar. Kavla ut en degboll till en rund platta. Skär sedan ut 8 triangulära bitar och lägg en bit vit choklad längs kanten. Rulla ihop en giffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Låt jäsa under bakduk i 45 min.

5. Hetta upp ugnen till 225°, över och undervärme.

6. Pensla gifflarna med ägg och baka mitt i ugnen i ca 10-12 min, tills de får en fin yta och blir färdiggräddade.

7. Pudra med florsocker när de svalnat och njut!

Till en köksmaskin med våg och timer

Zeinas saffransbullar - Saffransbullarnas rolls royce.

Livets lussekatter, saftiga och goda med vaniljkräms-fyllning.

Oemotståndliga! Ett av Zeinas mest populära recept någonsin. De absolut saftigaste saffransbullarna vi på Bosch smakat som dessutom är vackra att titta på. Fyllda med vaniljkräm, formade till fina blommor, penslade med smör och doppade i socker. För bästa resultat och fluffiga lussebullar, låt en köksmaskin knåda degen så halverar du knådtid och sparar på egen muskelkraft.

Ingredienser: Ca 20 st saffransbullar

Degen:
4 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella
150 g rumsvarmt smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
4 dl mjölk (3% fetthalt)
10 msk snabbvispad marsanpulver

Pensling:
1 ägg
Ca 15 g smör
Strösocker

Gör så här:

Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl i din MUM5, ca 10 min. Man kan inte fuska fram en luftig saffransdeg, den måste knådas länge för att glutentrådarna som ger en elastisk deg ska bildas. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min.

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt stelna i kylen.

Dela degen i ca 20 bitar och forma till bollar. Täck med kökshandduk.

Mjöla bordet och kavla ut en degbit till en rektangulär platta. Skär ut remsor tills plattan ser ut som en “kam”. Spritsa vaniljkräm på kanten, rulla ihop från långsidan och forma till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 225° (över- och undervärme). Pensla bullarna med ägg och baka dem gyllene i ca 9-11 min. Låt svalna på plåten. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker.

Till Zeinas MUM5

Indisk daal med magiskt goda vitlöksnaan.

Indisk daal med läckra vitlöksnaan.

Servera en värmande daal tillsammans med ett rykande färsk vitlöksnaan som du enkelt knådar ihop i din MUM5 köksmaskin.

Ingredienser:

6 st vitlöksnaan: 1 tsk torrjäst, 175 g ljummet vatten, 1 tsk salt, 1 tsk socker, 1 tsk bakpulver, Ca 240–300 g vetemjöl special, 2 msk rapsolja, 2 ½ msk turkisk yoghurt

Fyllning vitlöksnaan: 150 g riven ost

Garnering vitlöksnaan: 3 vitlöksklyftor, 1 dl finhackad koriander eller salladslök, 26 g smält smör

4-6 portioner Daal: 3 dl belugalinser, 1 frp kokta kidneybönor (400 g sköljda och avrunna), 1 gul lök, 1 msk riven ingefära, 3 st vitlöksklyftor, 3–4 st tomater (kan ersättas med 400 g krossad tomat), 1–2 st färsk chili (valfritt), 3-4 msk tomatpuré, 1-2 dl grädde, Rapsolja till stekning, Ca 600-800 g vatten, Salt och peppar, 2 tsk garam masala, 1 tsk spiskumminfrön eller 1,5 tsk mald spiskummin, 1.5 tsk gurkmeja

Topping: 3–4 msk yoghurt och koriander

Gör så här:

Börja med naanbrödet. Blanda jäst med ljummet vatten och socker i degbunken, låt stå i 10 min. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i en köksmaskin i ca 10 min. Täck bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur i ca 45–60 min.

Sätt in en ugnsplåt i ugnen och värm ugnen till 225 grader övervärme. Dela degen i 6 bitar, tryck sedan ut degbitarna på ett mjölat bakbord och fyll dem med ost. Nyp sedan ihop degen ordentligt. Forma sedan till ett avlångt bröd. Ta lite av vitlöken och tryck in det på brödets ovansida, lägg sedan på koriander/salladslök och tryck in det i degen. Hetta upp en torr stekpanna på hög värme. Lyft över brödet och grädda på bara en sida tills det får färg på undersidan och blir lite bubbligt upptill. Lyft sedan över brödet och lägg på den varma plåten i ugnen med garneringssidan uppåt. När brödet fått lite färg upptill tar du ut och penslar brödet med smält smör.

Fortsätt sedan med daal-grytan. Hacka lök och tomat i tärningar, hacka vitlök och chili fint, riv ingefära. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i alla kryddor, ingefära, vitlök, chili och stek i någon minut till. Tillsätt tomat eller krossad tomat, tomatpuré och fortsätt fräs allting under omrörning i ca 4-5 min. Vänd i belugalinser, vatten (börja med att ha i endast 6 dl vatten) och salt och peppar. Låt grytan puttra under lock på medelvärme i ca 30 min tills linserna mjuknar. Rör om i grytan med jämna mellanrum. Tillsätt kidneybönor och späd ut med mer vatten om det behövs. Tillsätt grädde och låt koka i ca 10 min. Smaka sedan av med salt och peppar. Vid servering toppar du grytan med en klick yoghurt och koriander.

Till Zeinas val av köksmaskin

Lyxig maritozzi semla.

Läcker och saftig semla med en twist.

Semla med pistachekräm
Zeinas lyxsemla
Godaste semlan
Godaste semlan av Zeina

Inspirerad av italienska maritozzi som är en luftig kardemummabulle, fylld med utsökt pistagemassa och fluffig grädde.

Vad är hemligheten bakom den lyxigaste semlan som Zeina avnjutit? Hon bearbetar degen ordentligt i sin MUM5 köksmaskin för att få en riktigt saftig semmelbulle, mixar pistagemassan i ett kick med sin ErgoMaster stavmixer och grädden vispas fluffig som moln med elvisp från Bosch.

Ingredienser ca 18 semlor:

Bulldegen:

4 dl ljummen mjölk (3%) 2 st ägg
50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
200 g rumsvarmt smör
Ca 12-14 dl vetemjöl
1,5 dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
0,5 tsk salt

Pistagemassa:

Ca 120 g skalade pistagenötter
0,5 dl florsocker
O,5 dl socker
Ca 1,5 msk vatten

Fyllning: 3 dl grädde

Topping: Ca 0,5 dl sirap eller honung till pensling och pistagenötter

Gör så här:

Lös upp jästen i ljummen mjölk, tillsätt övriga ingredienser till degen. Arbeta degen smidig i din köksmaskin i ca 10 min.

Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig men ha inte i mer än nödvändigt. Mjöla degen och täck bunken med en plastpåse eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 1-1,5 timmar.

Häll ut degen på mjölat bakbord och forma ca 18 st runda, sprickfria bollar. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur. Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Baka i ugnen i ca 10-12 min tills de får en fin gyllene färg. Låt svalna på galler.

Pistagemassan: Mixa pistagenötterna fint. Ta undan lite till garnering. Tillsätt sedan florsocker och socker, mixa lite till. Tillsätt vatten och mixa tills du får en slät massa. Om massan känns för tjock kan du tillsätta lite mer vätska. Ställ åt sidan.

Vispa grädden fluffig. Skär ett snitt på toppen av bullen, fyll med pistagemassa och grädde. Pensla med sirap och toppa med finhackad pistage. Servera och njut!

Till Zeinas MUM5

Frasig blåbärspaj med hemmagjord vaniljglass.

Zeinas goda blåbärspaj med hemmgjord vaniljglass

Med MUM5 gör du inte bara enkelt en deg till blåbärspajen, den kan även förvandlas till en glassmaskin med glasstillbehöret. Klicka på bilden för att starta en video som visar hur Zeina gör.

Ingredienser: 8-10 bitar paj

Glass: 3 dl mjölk (3%fetthalt), 1.5 dl strösocker, 1 vaniljstång, 2.5 dl vispgrädde

Pajdeg: 9 dl vetemjöl, 2 tsk socker, 1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas), 1 krm salt, 225 g kallt smör, 1 dl kallt vatten

Fyllning: 500 g djupfrysta eller färska bär, 0,5-1 dl potatismjöl (använd den mindre mängden om du har färska blåbär), 1.5 dl strösocker

Gör så här:

Börja med glassen. Ställ glassmaskinens bunke i frysen över natten. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Blanda mjölk, socker, vaniljstång och vaniljfröna i en kastrull. Värm upp under omrörning tills sockret löses upp. Låt svalna och häll sedan i grädden. Montera ihop glassmaskinen i din MUM5 och sätt igång den. Medan maskinen är igång häller du i glassmeten. Låt arbeta i ca 30-40 min. När glassen är klar kan du förvara den i frysen tills det är dags att servera den.

Gör sedan pajdegen. Blanda alla torra ingredienser i degbunken. Tillsätt smör och vatten i omgångar och blanda tills du får en smulig deg. Lägg degen i en påse och jämna till den innan du ställer den i kylen i 30 min.

Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla ingredienser till fyllningen och dela sedan degen i två delar. Kavla ut den ena delen och lägg den på botten av en pajform. Tryck ut och jämna till den med händerna så den täcker pajformens kant. Kavla ut den andra delen tills den är lite större än själva pajformen. Lyft över plattan med kaveln och lägg den över pajen. Tillaga pajen mitt i ugnen i ca 35-45 min. Se till att den verkligen blir genomgräddad och får en fin färg. Ta ut och låt svalna en stund innan servering. Pudra med florsocker och njut med glass!

Till glasstillbehöret

Pizza i långpanna.

Hemligheten bakom en perfekt pizza ligger i pizzadegen.

Zeina och läcker pizza i långpanna.
Zeina bakar pizza.
Zeina recpet pizza i långpanna

Zeina gillar när pizzan är saftig men samtidigt har en frasig konsistens och därför tillsätter hon även durumvete som ger den perfekta frasigheten. Allra bäst arbetas pizzadegen i en köksmaskin så får du en smidig och elastisk deg och dessutom halverar du knådningstiden enligt Zeina som använder Bosch MUM5 med våg och timer.

Ingredienser: 1 stor pizza eller 4 mindre pizzor

25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
4 dl vatten
Ca 9 dl vetemjöl special
2 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker

Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
4 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk oregano
0,5 tsk salt
0.5 tsk socker

Förslag topping:
400 g riven
1 rödlök
150 g champinjoner
2 st gröna chili (kan ersättas med paprika)
Näve färsk basilika

Gör så här:
Börja med degen. Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen smidig och elastisk ca 10 minuter i en köksmaskin eller dubbelt så länge för hand. Mjöla degen och täck med plast. Det bästa vore om degen får jäsa i kylen över natten. Den klarar sig i kylen flera timmar. Har du inte tid att vänta så länge så låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 min.

Tomatsåsen: Fräs vitlöken i olivoljan några sekunder. Lägg i tomatpuré och fräs den med en stund. Blanda i övriga ingredienserna och låt puttra långsamt i 15 min utan lock, rör om då och då. Låt svalna innan den läggs på pizzan.

Värm ugnen till 225° över och undervärme. Förbered toppingen till pizzan.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en en stor pizza, den ska inte kavlas för tunn. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på tomatsås, strö på rikligt med ost och toppa med övriga ingredienser (förutom basilikan). Baka mitt på sista falsen (alltså längst ner) i ugnen tills pizzan får en fin färg, ca 15 min. Toppa med basilika och servera!

Till Zeinas MUM5

Saftigt vitlöksbröd.

Smakrikt av färska örter och ost.

Ingredienser: 1 limpa

Degen:
20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
25 g rumstempererat smör
1 tsk socker
0,5 msk salt
Ca 9-10 dl vetemjöl special

Fyllning:
1,5 dl finhackad persilja
1 dl finhackad basilika
1 finhackad salladslök
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl riven ost

Gör så här:

Börja med att göra degen i din MUM5. Rör ut jästen i vätskan och häll sedan i mjölet och esten av ingredienserna till degen. Knåda degen ca 10 min. Degen ska vara smidig och lättarbetad, inte kladdig men inte heller för kompakt. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa i rumstemperatur i 45 min eller i kylen över natten.

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan. Lägg degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel, ca 40×40 cm. Strö över fyllningen och tryck in det försiktigt i degen. Skär ut remsor av degen.
Stapla alla remsor på varandra och lägg tillbaka fyllning som smulas av på degen. Dela sedan 5-6 lika stora bitar av degen. Lägg degbitarna i en bakpappersklädd brödform, ca 26×12 cm, med ränderna uppåt. Täck formen med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 45-60 min.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Ställ in brödet mitt i ugnen och sänk värmen till 200°. Baka i ca 30-35 min. Ta ut och låt svalna på galler utan att du täcker brödet med bakduk.

Till Zeinas MUM5

Fantastiskt gott Pompuski.

Luftigt och saftigt ukrainskt brytbröd.

Zeina fanstastiskt goda Pompuski - Ukrainskt brytbröd

Enkelt att baka med få ingredienser. När brödet är nybakat och varmt ringlar man över en vitlökssås. Brödet blir saftigt och får en läcker smak av vitlök. Zeina säger: "Det absolut viktigaste för att lyckas med bakningen är att få till en bra deg. Knåda degen tills glutentrådarna bildas vilket ger dig ett luftigt och saftigt bröd. Om du knådar degen för hand tar det ca 20 min. Jag föredrar definitivt att arbeta degen i en köksmaskin och MUM5 från Bosch ger mig en smidig och elastisk deg på 10 min".

Ingredienser: 1 rund limpa

2,5 dl mjölk, 25 g färsk jäst, 25 g rumsvarmt smör skuret i bitar, 1 tsk salt, 2 tsk socker eller honung, Ca 6-7 dl vetemjöl

Pensling: 1 ägg

Vitlökssås:
1-2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk olja (raps- eller olivolja), 0.5 dl ljummet vatten, 1 krm salt, 0.5 dl finhackad persilja

Gör så här:

Smula ner jäst i en bunke och lös upp med lite av mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen smidig och elastisk ca 10 minuter i en köksmaskin eller dubbelt så länge för hand. Täck bunken med plast och låt jäsa i ca 45 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i ca 10 lika delar. Forma till små bollar och lägg degbollarna i en mellanstor ugnsform med bakplåtspapper, ca 25×35 cm. Bollarna ska inte stå för nära varandra. Täck med en bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Blanda alla ingredienser till vitlökssåsen. Ta ut brödet från ugnen och låt svalna på ett galler. Pensla sedan på vitlökssåsen medan brödet fortfarande är varmt.

Servera gärna direkt efter att du lagt på vitlökssåsen. Passar perfekt till en god soppa.

Till Zeinas MUM5

Simit – streetfood bagels.

Lite knapriga, söta i smaken och täckta med sesamfrön.

Ingredienser: 6 stora bagels

Degen:
9 dl vetemjöl
4 dl ljummet vatten
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
1 tsk salt
1 msk socker

Garnerig:
2 msk Pekmez (hittas främst i orientaliska affärer) eller ljus sirap
0,5 dl vatten
1,5 dl sesamfrö

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser till degen i din MUM5. Om du har valt en smaksättning i degen så blandar du även med den nu. Gör en grop i mitten av mjölblandningen och häll i vattnet. Blanda väl och knåda sedan degen i ca 10 min tills den blir smidig och lättarbetad. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa i 1,5 timme, eller i kylen över natten. Häll ut degen på mjölat bord och knåda degen en stund, ca 2 minuter.

Värm ugnen till 200°. Forma simit på två olika sätt (de tjocka blir mjukare i konsistensen och de smala lite knaprigare)

Tjocka bagels: Dela degen i 6 lika stora delar och forma till en boll. Täck med en duk och låt vila i 10 min. Mjöla bordet lätt. Rulla en boll till en lång längd på ca 40 cm. Vik längden i mitten och rulla ihop den, nyp kanten ordentligt och rulla så kanten får en fin form.

Smala bagels: Dela degen i 12 lika stora bitar och forma till en boll. Täck med bakduk och låt vila i 10 min. Rulle en boll till en lång och smal längd på ca 35 cm, rulla ut en till boll lika lång. Fläta ihop längderna och forma till en rund “krans”. Nyp ihop änderna ordentligt.

Späd ut sirapen med vatten i en skål och doppa en simit i taget, hela bageln ska doppas i sirapen. Doppa sedan ovansidan i sesamfrön. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck och låt jäsa i 30 min.

Baka mitt i ugnen i ca 20 min. De ska få en fin gyllene färg. Ta ut och låt svalna.

Till Zeinas MUM5

Äppelmos på hela äpplen

Med blendern VitaPower 4 får du enkelt och smidigt till ett lent och läckert äppelmos, perfekt att äta som det är eller att toppa gröten med.

Ingredienser:
1 kg äpplen

Gör så här:
Dela äpplena i halvor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 150° i ca 40 min. Låt svalna och mixa sedan äpplena släta i Bosch blender. Äppelmoset klarar sig fint i kylen i ca 7 dagar.

Läs mer om VitaPower Serie 4

Näringsrik och mättande smoothie

Tack vare VitaPower serie 4-blenderns smarta och användarvänliga funktioner kombinerat med kraftfull prestanda, mixar du enkelt både färska och frysta ingredienser.

Ingredienser:
1 banan
3 dl frysta bär (välj fritt efter smak)
0,5 dl havregryn
4 kvistar grönkål
3 dl yoghurt
2 dl vatten

Gör så här:
Lägg alla ingredienser i din blender och mixa tills du får den konsistens du önskar!

 Läs mer om VitaPower Serie 4

Bosch köksmaskin MUM5

Inte bara Zeina som rekommenderar MUM5.

Vi lät 40 stycken Buzzador-användare över hela Norden testa vår köksmaskin MUM5 och hela 95% rekommenderar den! Är du nyfiken på fler goda och inspirerande recept som är framtagna av våra testanvändare? Vad sägs om perfekt sega Brownies, läcker morotskaka eller havvrebröd som är enkla att baka. Du hittar dem och fler i Baka med Bosch.

Baka med Bosch