Många människor är omedvetna om hur mycket mat de kastar. Men den mängd mat som kastas varje år skulle räcka för att mätta de nästan en miljard människor som svälter i världen. Bosch presenterar därför de tio bästa tipsen för att undvika matsvinn.

1. Märk allting.

Har du glömt när du öppnade mjölkpaketet? Anteckna datumet på förpackningen. På så sätt undviker du att ha massor av öppnade paket, flaskor och behållare, som du inte vet om de borde slängas eller inte.

2. Bra ersättare.

Ibland behöver du inte köpa en särskild ingrediens om du kan hitta något liknande hemma.

3. Först in, först ut.

Ställ alltid det du köpt senast längst bak i kylskåpet, så att du kommer ihåg att äta upp det som är äldst först. Det gäller förstås även i frysen. Ett extra tips är att ha en genomskinlig box i kylen där du placerar varor som har nära till bäst före datum.

4. Handla smart.

Låt hjärna vila – använd en shoppinglista och se till att du vet vad du redan har hemma. På så sätt undviker du att få dubbel uppsättning. Om du har en smart mobil så ta hjälp av funktion som "dela anteckningar" eller appar så ni kan ha en gemensam inköpslista.

5. Laga en restlunch.

Låt kreativiteten flöda och tillaga en en gång i veckan en måltid av dina rester, t.ex. en asiatisk wok på blandade grönsaker. Det är det perfekta tillfället att vara lite nyskapande. Och undvika matsvinn. Kanske en "Dont' waste Wednesday" eller som det skulle kunna kallas på svenska; Rest-onsdag.

6. Ta det kallt.

Se till att kyla ned rester snabbt. Frysen stoppar tillväxten av skadliga mikroorganismer och nedbrytningen av matvarorna. Kyl ner matvarorna med hjälp av frysklampar, kallt vattenbad eller utomhus (kall årstid) innan du ställer in maten i kylskåpet eller frysen.

7. Satsa på burkförvaring.

Ett kök är inte ett kök utan burkar, så använd dem för att göra inläggningar eller för förvaring. Dessutom är glasburkar en snygg inredningsdetalj.

8. Håll måttet.

Se till att mäta eller väga maten så att du får rätt portionsstorlek. De flesta vet nog hur lätt det är att råka koka dubbelt så mycket pasta än vad som behövs.

9. Återvinn skalen.

Kasta inte grönsaksskal, utan använd dem för att göra en smakrik grönsaksbuljong. Då har du den perfekta grunden för nästa härliga soppa.

10. Låt såsen bli iskuber.

Ibland behövs bara en liten mängd sås, så prova att frysa in det som blir över som iskuber. Då blir det enkelt att bara ta ut så mycket du behöver och tina.

Prova dina nya Bosch vitvaror hemma i 100 dagar.

Vi vill vara säkra på att du blir nöjd, annars får du lämna tillbaka produkten. Bli medlem i MyBosch och registrera din nya Boschprodukt senast två veckor efter inköp och du får 100 dagar på dig att ta reda på om du är 100% nöjd.

Behöver du service?

Av oss får du pålitlig service – före och efter köpet!

0771 – 19 70 00

Upplev Bosch

Upplev kvalitet, prestanda och pålitlighet.

Hitta en återförsäljare

Hitta en återförsäljare eller serviceverkstad nära dig!