Alla goda ting är tre.

Att laga mat på tillbehöret teppanyakiplatta är hämtat från japansk matlagning. Teppan betyder "järnplatta" och yaki betyder "steka" eller "grilla". Teppanyakiplattan kan användas till många olika rätter. Här har vi valt tre nordeuropeiska recept som med fördel kan tillagas på teppanyakin. Du kan så klart även steka fisk, skaldjur och grönsaker. På stekplattan kan du välja att tillaga maten längst fram och hålla den varm längst bak.

Hällen som du ser på bilden överst har en integrerad fläkt som sitter mitt i hällen, men det går precis lika bra med en vanlig induktionshäll. Bäst blir det om hällen har en så kallad flexzon eller kombizon så att hela utrymmet under stekbordet har sammanhängande värme.

Frukost med ägg & bacon

1 pkt bacon
4 ägg
Tomat, gurka, sallad
Salt & mald peppar
4 skivor gott bröd
Olja till stekning

1. Hetta upp teppanyakiplattan till värmenivå 6-7 på din induktionshäll (av 9 nivåer). När den är varm tillsätter du 1 matsked stekolja och sprider ut över plattan.

2. Täck teppanyakiplattan med baconskivorna och stek ca 3 min på varje sida.

3. Vrid ner temperaturen till nivå 2,5 och skjut baconet till ena långsidan. Knäck äggen och stek tills vitan har stelnat.

4. Servera på gott bröd med önskade tillbehör. Tomat, gurka och bönor i tomatsås är alltid populärt.

Tips: Ta bort bacon och ägg från teppanyakiplattan, öka värmen något och stek brödskivorna gyllene på ena sidan i smör eller baconfettet.

Älgburgare med lingongräddfil

Höst och vinter är en tid för jakt och viltkött, så passa på att testa en lite vildare hamburgare!
500 gr älgfärs
1 ägg + 1 äggula
1 msk potatismjöl, ev. maizena
1 tsk salt, lite mald peppar
1/2 dl vispgrädde
1/2 msk grov dijonsenap

Smör till stekning


1 dl gräddfil/crème fraiche
1 dl rårörda lingon, ev. sylt

Syltlag:
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 stjärnanis
1 st. rödlök, strimlad
150 gr kantareller, rensade

1. Blanda färsen och de torra ingredienserna för hand. Använd engångshandskar eller tvätta händerna noga och sprita dem gärna. När allt är väl blandat tillsätter du grädde och senap. Forma fyra hamburgare låt stå kallt minst 30 minuter eller upp till ett dygn om din kyl har VitaFresh nollgraderszon.

2. Rör ihop dressingen av lingon och gräddfil

3. Koka upp allt till syltlagen, tillsätt svamp och lök. Småkoka två minuter innan den kyls.

4. Vid servering, hetta upp teppanyakiplattan på flexzonen på din induktionshäll. Stek i smör, men ha inte så stark värme att smöret bränns. Börja med nivå 5,5 (av 9 nivåer) och höj värmen om så behövs.

5. När teppanyakiplattan är varm, lägger du i en klick smör och lägger i hamburgarna. Stek ca 3 minuter på varje sida, tills rosa i mitten.

6. Hamburgerbröden delas och värms hastigt på teppanyakiplattan före servering.

7. Lägg ihop hamburgaren och servera.

Tips: Du kan även servera ugnsrostad klyftpotatis eller sötpotatis så blir det mer mättande.

Ångstekt & grillad karré med äppelsås

Köttet i denna maträtt ska ångstekas en dag i förväg så att köttet blir extra mört och saftigt.

1 kg benfri karré
Din favoritkryddblandning

1 lök, 1 morot, skalad, grovskuren
2 vitlöksklyftor, 1 tsk hackad ingefära
1/2 chili
1/2 liter fond (vatten + buljongtärning
4 grovhackade äpplen, stjälk och kärnhus borttaget

Tillbehör, t.ex.
-blandade rotfrukter
-potatismos

1. Krydda köttet med kryddblandningen. Om den inte innehåller salt får du salta. Låt stå minst 1 timme, eller upp till 1 dygn i kylskåp.

2. Fräs grönsaker och kryddor i en kastrull i 5 minuter. Tillsätt fond och äpplen och koka 5 min

3. Bryn köttet på alla sidor på medelstark värme i en stekpanna med höga kanter.

4. Häll över den kokande buljongen och ställ in i förvärmd ugn, över- och undervärme 130 grader C. Om ugnen har ånga ställer du denna på medelnivå.

5. Stek i 3 timmar, sätt sedan på ett galler på köksbänken.

6. Vänd köttet när det är färdigstekt, så att den sida som har vänt upp nu täcks av buljongen. Dra plastfilm över pannan, och låt svalna till rumstemperatur, sedan i kylskåpet tills nästa dag eller upp till 3 dagar. Köttet kommer att absorbera lite buljong under kylningen, det ger ännu saftigare och mörare kött.

7. På serveringsdagen: ta ut köttet och skär i tjocka skivor. Buljongen kokas upp och körs slät med stavmixer eller mixer. Koka ihop på låg värme till önskad tjocklek, krydda ev. med chili, socker, citron eller salt. Såsen ska vara söt, fräsch och kryddig

8. Hetta upp Bosch grillplatta eller teppanyakiplatta på flexhällen tills den är het. Använd nivå 7,5–8 (av 9 nivåer).

9. När teppanyakiplattan/ grillplattan är varm lägger du på köttet och grillar på varje sida tills det är genomvarmt och fint grillat.

10. Servera med äppelsås och önskade tillbehör. Som höst-/vinterrätt passar den bra med ett gott potatismos och förvällda och grillade rotfrukter. Vi har använt morot, kålrot och persiljerot.

XXXXXX
Teppanyaki stekbord.
Stekbordet teppanyaki (art nr 577536) fungerar bäst på induktionshäll som har flexibla induktionszoner eller kombizon; två induktionszoner som kan via hällens styrning kopplas samman till en. Läs mer om Teppanyakiplattan och köp på vår e-shop i länken nedan.
Induktionshäll, för ett snabbare och säkrare resultat.
Våra induktionshällar kan till exempel koka upp 2 liter vatten dubbelt så snabbt som en glaskeramikhäll. Du får middagen på bordet snabbare, samtidigt som du sparar både tid och energi.
Till Bosch e-shop Läs om våra hällar här.
Prova dina nya Bosch vitvaror hemma i 100 dagar.

Vi vill vara säkra på att du blir nöjd, annars får du lämna tillbaka produkten. Bli medlem i MyBosch och registrera din nya Boschprodukt senast två veckor efter inköp och du får 100 dagar på dig att ta reda på om du är 100% nöjd.

Behöver du service?

Av oss får du pålitlig service – före och efter köpet!

0771 – 19 70 00

Upplev Bosch

Upplev kvalitet, prestanda och pålitlighet.

Hitta en återförsäljare

Hitta en återförsäljare eller serviceverkstad nära dig!