Hur rengör du grillen?
Det är lite jobbigt, men det gäller att vara noga med att rengöra grillen om du ska uppnå de utsökta resultat du vill ha och för att undvika rostangrepp. Det finns många olika sätt att rengöra grillen på. Vilken typ är du?
Den miljömedvetna.
Vill du vara snäll mot miljön och undvika kemikalier? Prova vinäger. En vanlig del i din salladsdressing, men också ett toppenalternativ för miljömedvetna kockar.
Följ bara de här enkla stegen för att rengöra grillgaller: häll ca 4 dl vinäger och lika mycket vatten i en sprejflaska. Spreja lösningen på grillgallrets över- och undersida tills det är genomdränkt. Låt stå minst tio minuter. Under tiden kan du hälla bort resten av lösningen, om det finns något kvar, och fylla flaskan med bara vinäger. Spreja vinäger på aluminiumfolie och använd det för att skrubba med när du ska rengöra grillen invändigt. Du behöver inte skölja.
Den traditionella.
Du använder traditionella metoder i hushållet: färdigt rengöringsmedel för grill. Häll lite på en skrubbsvamp och gnugga för att rengöra grillgallret. Låt verka minst 15 minuter och låt medlet tränga in i smutsen. Skölj med vatten och upprepa. Med den här metoden är det viktigt att du sköljer noga.
Den tidsmedvetna.
Om du vill tidsoptimera och göra annat medan gallret blir rent kan du glömma myten om att det inte går att diska grillgaller i diskmaskinen. Blötlägg gallret först, och skrapa bort eventuella matrester innan du placerar grillgallret i underkorgen. Välj Intensive Zone-alternativet om din diskmaskin har ett sådant lite mer intensivt program för underkorgen. Medan du njuter av desserten med dina gäster gör diskmaskinen jobbet åt dig.
Den professionella grillkocken.
Professionella grillkockar vet att matlagning med hög värme är en stor fördel när det gäller rengöring av grillen. Varje gång du tänder grillen låter du lågorna bränna gallret i cirka fem minuter. Det gör att eventuella matrester bränns bort. Därefter tar du en grillborste och tar bort resterna för att rengöra grillgallret. Om du inte redan har en bra grillborste ska du investera i en med ett långt handtag och hård borst eller skursvamp.
Gör dig redo för grillsäsongen med våra grilltips.
- Använd grillpanna eller perforerad stekplatta för att undvika att smutsa ned grillgallret.
- Det finns bra alternativ till tändvätska; som skorstenständare, grillkuber och el-tändgaffel.
- Pensla lite matolja på grillgallret så fastnar inte det du ska grilla lika lätt och så blir det enklare att rengöra grillgallret sen. För fisk och skaldjur kan du gnida lime eller citron på grillgallret.
- Tänd i god tid och planera grillningen; olika livsmedel tar olika lång tid
- Reglera temperaturen med lufttillförsel under grillen och på locket.
- Se till att alla ventilationshål är stängda när du slutat grilla och töm inte ut kol förrän allt är helt svalt och slocknat. Ha gärna en vattenkanna eller hink med vatten tillhands när du grillar.
Avfetta grillen.
Ren prestanda och fin glans med vårt avfettningsmedel för hushållsapparater som kan användas för rengöring av grillgaller, köksskåp, kakelplattor, fläktar, mikrovågsugnar, hällar och rostfria ytor. Spraya jämnt och låt verka i 3–5 minuter. Torka med svamp eller mjuk trasa, skölj med vatten, upprepa om nödvändigt, polera och torka.