Din guide om hur du förvarar vin och serverar vinet vid rätt temperatur.
Ingen vill att deras viner ska förstöras innan man ens haft en chans att njuta av dem. Tyvärr har dock inte alla en personlig vinkällare med perfekta vinförvaringsförhållanden hemma. För att kunna förvara dina favoritflaskor utan att bygga en ny källare får du därför här en snabbguide om hur du lagrar rött vin, vitt vin - och allt däremellan.
Den viktiga treenigheten av vinförvaring: luftfuktighet, sol och temperatur.
Det sägs att alla goda ting är tre. Och när det gäller din perfekta vinförvaring kunde det inte vara sannare. De ideala vinförvaringsförhållandena är mycket beroende av den rådande luftfuktigheten, exponering för solljus och eventuella temperatursvängningar. I bästa fall är ditt vinförråd fuktigt, men inte för fuktigt, kallt, men inte för kallt och sist, men inte minst – relativt mörkt. Varför?
En förklaring av vad som påverkar vinförvaring.
Låg luftfuktighet kan torka ut korken, för hög kan utlösa mögel. Om det hålls för kallt kan ditt vin frysa, om det hålls för varmt påskyndar du oavsiktligen åldringsprocessen. UV-ljus, som solljus, kan skada vinets många smaknyanser och om det utsätts för syre förstörs även de bästa vinerna inom tre till fem dagar. Därutöver bör man undvika snabba temperaturförändringar och om möjligt eventuella vibrationer från till exempel torktumlare eller tvättmaskiner. Kort sagt: vinförvaring hemma innebär ett rätt så tufft jobb. Men det är definitivt värt mödan att hålla dina viner perfekta och redo för servering.
Temperaturer: Nyckeln till perfekt vinförvaring och servering. Här är din temperaturguide för vita och röda viner.
Efter förvaring följer servering. Nyckeln till att njuta av perfekta resultat är att hitta rätt temperatur. Här blir det emellertid lite knepigt, eftersom varje vin vill avnjutas i sin egen temperatur. Den perfekta temperaturen för vitt vin t.ex. är någonstans mellan 5 och 14 grader Celsius, den perfekta temperaturen för rött vin kan variera från 12 grader hela vägen upp till 18 grader. För att göra det enklare följer här en snabb översikt över de vanligaste vintyperna och deras ideala dricktemperaturer:
P.S.: Här får du ett smart vinförvaringstrick för att hålla både dina röda och vita redo för servering på ett och samma ställe.
Om du läser infografiken ovan blir det väldigt tydligt att du inte kan förvara dina vita och röda på samma plats. Åtminstone inte redo att serveras. De ideala dricktemperaturerna varierar helt enkelt för mycket. Det finns dock en lösning: En vinkyl från Bosch. Med upp till två temperaturzoner kan du hålla alla dina favoritflaskor redo att avnjuta när som helst – och kan uppleva din samling på ett helt nytt sätt. Skål!