En italiensk vegetarisk pastarätt från Puglia.
4 portioner
400 g orecchiettepasta
200 g basilika
2 msk citronjuice
1 vitlöksklyfta
60 g pinjenötter
50 g parmesan + lite extra för servering
1 dl olivolja
1 mogen avokado
Salt
Svartpeppar grovmalen
Tillagningstid
Förberedelser: 12 min
Tillagning: 10 min
- Koka upp vatten och salt i en stor kastrull och koka pastan al dente enligt förpackningens anvisningar. Spara ca en dl pastavatten när pastan kokat klart.
- Skölj basilikan och torka gärna i en salladsslunga eller med ren kökshandduk.
- Rosta pinjenötterna i en teflonpanna tills deras doft har utvecklas och de är lite ljust bruna.
- Lägg pinjenötterna tillsammans med övriga pestoingredienser i en mixer och mixa ihop ordentligt.
- Lägg den heta pastan i en förvärmd skål och blanda i avokadopeston och lite av pastavattnet. Servera med nymalen svartpeppar och lite riven parmesanost.