Sous vide – Att laga mat som ett proffs, utan att behöva vara det.
Många tror nog att det här med sous vide är en krånglig historia. Resultatet blir ju så exakt, så perfekt och så proffsigt. Men det är faktiskt betydligt enklare än många tror! Med rätt utrustning och lite bra tips så står snart en utsökt paradrätt på ditt bord.
Laga mat utan luft.
Med en stavmixer eller blender med vakuumfunktion kan du enkelt förbereda för sous vide-tillagning. Ordet sous vide betyder ”under vakuum” och beskriver metoden där man suger ur all luft och vakuumförpackar sina råvaror för att sedan tillaga dem på vald temperatur i vattenbad, utan att ha direktkontakt med vattnet. På så sätt får man ut det mesta möjliga av både smak och konsistens.
Sous vide. Nyckeln till en fantastisk måltid.
Det som är så finurligt med sous vide är att maten blir perfekt tillagad, varken över- eller underkokt. Genom den skonsamma tillagningen bevaras näringsämnen och vitaminer bättre. Och genom att vakuumförpacka maten bevaras dess smaker, fukt och konsistens. Tillaga till perfektion och njut av saftigt kött och fisk med perfekt temperatur från ytan till mitten och fräscht krispiga och färgstarka grönsaker.
Sous vide med Bosch steg för steg.
Steg 1 – skapa vakuum med vakuumförpackare.
Nyckeln till att laga mat med sous vide är vakuum. Fyll dina vakuumpåsar med önskat innehåll, kanske marinerad kyckling eller en bit kött tillsammans med oljor, örter och kryddor? När maten är i direktkontakt med kryddning på det här sättet, blir det ännu mer smakrikt. Sug sedan ut all luft med hjälp av Bosch stavmixer eller blender med vakuumfunktion och din mat är vakuumförpackad och sous vide-klar.
Steg 2: Dags för tillagning!
När din mat är vakuumförpackad och klar så är det dags för tillagning. Exempelvis i en ångugn, ångkokare eller med en sous vide maskin.
Exempel på tillagningstid:
Nötkött (3 cm tjock): 90 min
Fågel (3 cm tjock): 75 min
Fisk: 30 min
Mjuka grönsaker (t.ex. sparris och svamp) och frukt: 25 min
Hårdare grönsaker (t.ex. morötter, rödbetor, potatis): 50 min
Tillagningstiden beror också på vilken typ av konsistens råvaran har. För exakta tider och temperaturer, utgå från recept.
Steg 3. Det sista steget för en exemplarisk sous vide-måltid.
Efter att maten har tillagats med sous viden är det dags för det sista steget. Kött och grönsaker bör brynas på hög värme en kort stund för att få en kombination av perfekt yta och innertemperatur. Fisken behöver bara kryddas efter egen smak.
Gränslös matlagning med sous vide!
Upptäck nya upplevelser och smaksensationer med sous vide! Förbered kött, fågel, fisk eller grönsaker med olika marinader i vakuumteknik – och du har en måltid i toppklass. Med Bosch som en hjälpande hand kommer det att gå galant!
Minska matsvinn med hjälp av vakuum
Håll maten fräsch längre samtidigt som du bevarar fler vitaminer och näringsämnen med hjälp av vakuumteknik från Bosch*. På nolltid blir din stavmixer eller blender till en kraftfull och praktisk vakuumförpackare. Förutom att hålla din mat fräsch längre, vilket minskar ditt matsvinn, förebygger vakuum även så kallad frysbränna när du ska fryser in mat.
* Förvarad i kylskåp i påsar, burkar eller flaskor under vakuum jämfört med förvaring utan vakuum, studie utförd av oberoende laboratorium 09/2018, 06/2019 och 12/2019. UNIVERSITY OF LJUBLJANA, Biotechnical Faculty.