Antal dagar som råvarorna behåller sin fräschhet.
Här redovisar vi resultat från en sensorisk analys samt mikrobiologiska tester utförda av externa centret CNTA (National Centre for Technology and Food Safety). April 2016. Se nederst på sidan för mer information om hur testerna utfördes.
VitaFresh Pro-låda |
VitaFresh Plus-låda |
VitaFresh hylla |
Konventionell grönsakslåda/hylla vid 4 °C |
|
Sallad | 19 | 12 | 9 | 4 |
Spenat | 15 | 11 | 7 | 5 |
Broccoli | 46 | 29 | 20 | 5 |
Morötter | 74 | 59 | 19 | 10-40 |
Svamp | 20 | 18 | 9 | 2-3 |
Jordgubbar | 14 | 12 | 10 | 1-2 |
Hallon | 14 | 14 | 12 | 2 |
Körsbär | 13 | 13 | 11 | 6 |
Vindruvor | 55 | 40 | 22 | 3-5 |
Laxfile | 7** | 6** | 6*** | 1-2 |
Biff | 5** | 6** | 5*** | 1-3 |
** Inställd på 0°C för fisk och kött-råvarorna
*** Inställd på 1-2,1 °C för fisk och kött-råvarorna
Sensorisk analys är en vetenskaplig metod som mäter, analyserar och tolkar reaktioner och egenskaper hos livsmedel som de upplevs med våra sinnen.
För varje dag som testet pågick så bedömdes färg, textur och lukt enligt en Quality Index-metod. (Q.I). Tekniska sensorer registrerade temperatur och fuktighet men kvaliteten på råvarorna bedömdes av en panel bestående av sju stycken väl erfarna forskare från det externa centret CNTA. Observera att de olika råvarorna fortfarande var ätbara efter att testpatrullen ansåg att de förlorat sin fräschet.