Är du redo att välja en ny induktions- eller glaskeramikhäll? Vår produktguide gör det enkelt. Svara på några frågor om ditt kök och dina personliga preferenser så berättar vi vilken modell som matchar dina behov.
6 viktiga saker att tänka på när du ska köpa en ny spishäll.
- 1. Vilken typ av spishäll är bäst för dig? Induktionshäll eller glaskeramikhäll?
- 2. Vilken storlek på spishällen passar i din bänkskiva?
- 3. Hur vill du styra din spishäll?
- 4. Vill du ha en häll med flexibla kokzoner?
- 5. Passar en induktionshäll med inbyggd fläkt i ditt kök?
- 6. Vill du ha en smart spishäll, slippa bränd mat och att det kokar över?
Andra kriterier för att hjälpa dig välja.
Vilken spishäll passar bäst för dina behov?
Vad är en induktionshäll? Vad är en glaskeramikhäll? Vad är skillnaden mellan en induktionshäll och en keramikhäll?
Behöver du en liten eller stor spishäll? Funderar du på om en induktionshäll med inbyggd fläkt - 2 produkter i 1 - kan vara något för dig? Hur vill du styra spishällen, med vred eller touchkontroll? Du kanske vill ha en energisnål spishäll eller är intresserad av de senaste tekniska framstegen?
Det är frågor du kanske ställer dig om du ska köpa en ny inbyggnadshäll. Vår köpguide för induktionshällar och glaskeramikhällar hjälper dig att ringa in vad som är viktigt för dig.
1. Vilken typ av spishäll är bäst för dig? Induktionshäll eller glaskeramikhäll?
Med en slät svart kokyta är induktionhällar och glaskeramikhällar (strålvärmehällar) visuellt lika. Huvudskillnaden ligger i prestanda: induktion värmer upp mycket snabbare och effektivare. En induktionsmodell är också enklare att rengöra. Eftersom induktionshällens yta inte blir lika varm som en glaskeramikhäll blir det inga fastbrända matrester att skrapa bort. Om din nuvarande häll är av glaskeramik kan du installera en induktionshäll i dess ställe.
2. Vilken storlek på spishällen passar i din bänkskiva?
Både induktions- och glaskeramikhällar finns i olika bredder, från smal (30 cm domino) till extra bred (90 cm). Hur stor häll du behöver beror på hur mycket bänkyta du har i köket och dina matlagningsvanor. En bredare häll gör att du enkelt kan laga mat med flera kastruller och pannor på en gång.
Storlek på glaskeramik- och induktionshällar.
Våra spishällar finns i följande bredder:
- 30 cm (domino)
- 60 cm (standard)
- 70 cm
- 80 cm
- 90 cm
Tips från oss: Om du redan har en fläkt väljer du en spishäll som är samma storlek eller något smalare.
3. Hur vill du styra din spishäll?
En induktionshäll styrs antingen med enklare touchknappar eller med en mer avancerad TFT-touchdisplay.
- En TFT-touchdisplay ger en tydlig översikt och praktisk vägledning.
- Premium har extra stora upplysta element som förvinner när den stängs av.
- Comfort har alternativ tryckta direkt på glaset.
- Med Bas kan du välja effektnivå med symbolerna + och -.
Glaskeramikhällar har antingen vred elle touchbaserade kontroller. De flesta föredrar touchkontroller men andra tycker att de kan styra hällen bättre med vred.
4. Vill du ha en häll med flexibla kokzoner?
Om du lagar mat med stora kastruller, grytor och stekpannor, eller rektangulära kärl, t.ex. grillpannor, kanske du vill ha en spishäll med flexibla kokzoner. Det betyder att du kan koppla ihop två eller flera kozoner till en enda för maximal flexibilitet i din matlagning.
5. Passar en induktionshäll med inbyggd fläkt i ditt kök?
En spishäll med fläkt, är egentligen en induktionshäll och en köksfläkt i en och samma produkt. Inbyggd undertill på spishällen finns en kraftfull utsugsfläkt, som när den används, effektivt suger ut ånga och matos.
Tips från oss: I en häll med inbyggd fläkt döljs fläkten på ett smart sätt under bänkskivan. Det är en perfekt lösning för köksöar eller om du inte vill ha en synlig fläkt. Den har något djupare mått jämfört med en spishäll utan fläkt, dvs en standardhäll.
6. Hur är det med smarta hällar och andra innovationer?
Många av våra hällar levereras med innovativa och smarta funktioner som gör matlagningen mer njutbar.
Smart häll: Modeller med Home Connect gör att du kan verifiera att du stängt av hällen fast du är ute.
Häll/fläkt-anslutning: Du kan beroende på enhet, manövrera din fläkt direkt på hällen eller synkronisera dem med Smart Hood Automatic. På så sätt startar ventilationen när du vrider på hällen och justeras efter kokinställningen. Tack vare PerfectAir-sensorn kan fläkten till och med reglera utsuget efter mängden ånga och lukt från hällen.
Utforska alternativ med Smart Hood Automatic
Sök fläktar med PerfectAir
Ingen mer bränd mat: När du valt en av elva temperaturinställningar i grader Celcius övervakar och behåller PerfectFry Plus-sensorn värmen under stekningen och justerar den automatiskt om så behövs.
Vilken är den bästa induktions- eller glaskeramikhällen för dig? Testa produktguiden.
Vilket varumärke är bäst på induktionshällar?
Bosch induktionshällar är bland de marknadsledande varumärkena för hällar. Våra induktionshällar är designade i Tyskland och tillverkade enligt höga kvalitetsstandarder. Så du kan vara säker på att få en pålitlig produkt som fungerar länge. Flera utmärkelser från oberoende testinstitut runt om i världen är också ett kvitto på Bosch höga kvalitet och pålitlighet.
Vilken är den mest energisnåla spishällen?
I allmänhet är induktionshällar mer energieffektiva än glaskeramikhällar. Hos Bosch är det högsta prioritet att tillverka inbyggnadshällar som håller länge och förbrukar mindre. Den exakta energiförbrukningen i en induktionshäll kan variera från modell till modell. För att hitta en häll med extra låg energiförbrukning rekommenderar vi att du granskar produktspecifikationerna.
Säkerställ att du har en tillräcklig ventilation inne i ditt köksskåp. För att skydda innehållet i ditt skåp/låda, addera en mellanliggande horisontell panel under din häll som en isolering.
Se till att du har tillräcklig plats för köksredskap, små skärbrädor etc. Vi rekommenderar minst 60 cm från hällen till slutet av en köksbänk och minst 30 cm från ett högskåp.
Av säkerhetsskäl, är det bäst att ha minst 60 cm mellan hällen och vasken.
Levande material som trä kan röra på sig vilket kan orsaka spänningar i hällglaset. Därför rekommenderar vi att endast planmontera hällar i döda material som t.ex. sten.
Äldre hällar med runda hörn kan endast bytas ut mot en ny häll som är 70 cm.
Induktionshällar kan ge från sig ett ”morrande” eller ”ylande” ljud vid vissa tillfällen. Det är alltid kokkärlsrelaterat och kan ske när en hög effektnivå valts. Ett plant, tjockbottnat kärl av god kvalitet, sk sandwichmodell, brukar inte orsaka något ljud. Men det går bra att använda kärlet trots att det kan låta. Det påverkar inte hällen.
Hällen kan låta lite olika beroende på valt effektläge. Det kan i vissa fall även uppkomma fläktljud men är också normalt då det sitter en kylfläkt inuti induktionshällen.
Gjutjärnspannor behöver inte någon extra sula utan sprider vanligtvis värmen effektivt även upp i kanterna. Men det är inte alltid gjutjärnspannor är optimala beroende på konstruktion och utformning, det är inte heller alltid det lämpligaste pga att de kan bli mycket varma.
Ja, det går alldeles utmärkt. Alla våra hällar går bra att bygga in ett kök från Ikea.
Se bruksanvisningen till den häll du köpt eller avser att köpa. Vi rekommenderar alltid att ha en elektiker som installerar din häll.
En häll med en inbyggd fläkt innebär att du får 2 produkter i 1. Läs mer om hur det fungerar här.
När du köper en häll med inbyggd fläkt behöver du:
1. Välja kolfilter eller frånluft
2. Köpa rätt installationstillbehör för din installation
Mer information om vilka tillbehör du behöver hittar på produktsidan för den produkt du valt, under tekniska specifikationer/Installation.
En häll med inbyggd fläkt är inte så komplicerad att installera men det finns några saker att tänka på.
Gällande val av bänkskiva att installera en häll med inbyggd fläkt i: Tänk på att bänkskivan kommer belastas hårt och ska hålla för 60 kg tyngd, vanligtvis är 30 mm och uppåt mest optimalt för detta. Men beroende på material på bänkskivan kan denna produkt installeras ner till 16mm tjocklek. Fästskenorna som medföljer är anpassade för 30mm, dessa behövs dock inte användas om ursågningen är i rätt storlek för hällen, enligt måttskissen.
Precis som för vanliga induktionshällar behöver man såga ur ett hål i bänkskivan enligt måttskiss och ansluta med el. Men eftersom det finns en fläkt i produkten kommer några extra moment.
Först det första, se till att ha tillräckligt med plats under hällen, 223 mm ska det vara fritt.
Sedan måste luften från fläkten ta vägen någonstans. Här finns det möjlighet att ansluta frånluft och med kanaler låta luften skickas ut i det fria, eller så kan man använda vår effektiva kolfilterlösning CleanAir. CleanAir kan installeras antingen med fläktkanaler som dras ned mot golvet eller hela vägen fram ned till sockeln på skåpet där hällen är inbyggd, eller använda vårt tillbehör HEZ9VRUD0 och låta luften blåsa fritt. Viktigt att tänka på vid kolfilterdrift är att ha en ordentlig ventilationsspalt i sockeln, så att luften kan komma ut. Minst 400 cm2 behövs om kanalen leds ända fram till ett galler i sockeln, eller minst 720 cm2 annars. Tänk även på att sätta utblåset (gallret eller öppningen) så att det inte blåser direkt på fötterna där du står och lagar mat. Skåpet behöver även vara tätt så att inte luftströmmen trycker ut lådor eller skåpsluckor, du kan behöva ett bakstycke utan befintliga uttag för väggmontage för detta.
Om du väljer ett kök från Ikea går det också bra att installera en häll med inbyggd fläkt! Det är dock några saker du behöver tänka på:
- Vid plug and play behövs minst 25 och helst 50 mm utrymme bakom skåpet för luften att komma ut och hällskåpets baksida måste vara tät (idag har den allt för många hål som det är som standard från Ikea) du kan enkelt köpa en masonitskiva och byta ut till så blir det tätt och sedan bara göra hål för eluttag och luftkanalen för utluften.
- När man installerar med fläktkanaler behövs 100 mm fri höjd under skåpen för att kanalerna ska få plats, men Ikeas köksskåp Metod erbjuder vanligtvis endast 80 mm. Det innebär att det inte går att ha fläktkanaler under skåpet utan du får välja bort den nedre böjen och vinkeln mot utloppet och istället ”släppa ner” luften i en rak kanal som slutar strax över golvet. Vid den lösningen behövs ändå sockel med utsågade hål eller galler så luften kommer ut från skåpets undersida, och igen tänk på att hellre leda luften mot sidorna eller bakåt om du har en köksö än mot dina fötter där du står och tillagar mat vid hällen.