Planera ditt kök i sex enkla steg.
Börja din köksplanering av ditt nya kök med våra 6 steg. Vi ger dig smarta tips om allt från kökets planlösning till var du ska placera dina vitvaror. Inklusive en praktisk checklista som du kan ladda ner. Låt Bosch guida dig.
Vår steg för steg-guide för att planera ditt nya kök:
Steg 1: Samla ideér.
Börja med att leta köksinspiration! Samla dina favoritidéer i en styleboard för köket. Börja här:
- Stil: Vill du ha ett modernt kök, lantligt kök, ett minimalistiskt kök, ett vintagekök eller ett femtiotalskök?
- Färger: Tänk över vilka färger du gillar och passar din inredning.
- Köksskåp: Samla idéer och inspiration för köksluckor och lådfronter, beslag och material som passar din stil.
- Bänkskiva: Massivt trä, sten, betong, marmor eller komposit? Välj ett hållbart material till bänkskivan. Tips! På en mörkare yta syns märken mindre!
- Stänkskydd: Små kakelplattor, mosaik eller liggande plattor?
Sådant som du kommer ha nytta av i ditt kök
- Bekvämlighet. Eftersom du tillbringar mycket tid i köket ska du ha det mysigt och bekvämt. Tänk på varma färger och bekväma sittplatser.
- En personlig touch. Har du några favoritsaker i köket väcker de härliga minnen medan du lagar mat och smakar av den.
- Kvalitetsprodukter. Investera i en bra kyl, häll, ugn och diskbänk.
- Många eluttag. Praktiskt för avancerad matlagning eller när ni är flera som förbereder maten. Glöm inte uttaget nära hällen för mixerstav eller elvisp!
- Plats för dina favoritkokböcker eller läsplattan. Ha dina inspirerande recept nära till hands.
- Färska kryddor – eller en örtträdgård på fönsterbrädan. Ta in naturen i ditt kök.
- En låda för "saker som är bra att ha". Det kan man inte vara utan, eller hur?
- Släta ytor som är lätta att rengöra. Inbyggda vitvaror, skåp utan ram, en slät diskbänk med diskho är inte bara elegant, utan underlättar även städning.
- Återvinnningskärl. Tänk på förhand ut hur du ska organisera återvinningen i ditt kök för papper, plast, glas och metall.
- Ett blickfång. Något som sätter tonen i köket, en imponerande köksfläkt, en mysig frukosthörna, en snygg kandelaber eller ett familjefotografi.
Olika sätt att lysa upp ditt kök.
- Reflekterande ytor. Högglansiga ytor och vitvaror i rostfritt stål speglar ljuset och öppnar rummet.
- Ljusa färgtoner. Ljust känns större. I synnerhet i små utrymmen kommer ljusa färger och pastellfärger att göra att det känns öppnare.
- Naturligt ljus. Komplettera ditt ljusinsläpp från fönstret med mycket belysning – både taklampor och spottar om det är möjligt.
- Lägg till extra belysning. Över köksön, under skåpen och även i fläkten.
Steg 2: Bli inspirerad.
Tänk på vilka behov och prioriteringar du har när du använder ditt kök. En smart strategi när du planerar ett kök, speciellt om du har en begränsad budget att hålla dig till.
När du har planerat och definierat ditt drömkök, är du redo att besöka en köksbutik som säljer köksmoduler, skåpfronter och bänkskivor och sedan planera in samt välja vitvaror här på Bosch hemsida.
Ta hjälp av vår checklista för köksplanering.
Nödvändiga frågor för alla som planerar ett kök.
- Vem ska använda köket?
Kök med främst en person som lagar mat, kan utformas som ett U-kök. För större familjer, eller om det är fler som lagar mat samtidigt, kanske du bör överväga en mer öppen planlösning i köket med olika aktivitetszoner. Eller kanske en köksö? Utforma ditt kök så att det passar dina behov eller hela familjens – med bekväm bänkhöjd och skåp som är lätta att nå. - Vad prioriterar du?
Den som lagar mat ofta bör tänka på att ha stora arbetsytor – och vitvaror av hög kvalitet. Om du gärna provar nya recept bör du också planera tillräckligt med plats för alla köksmaskiner du kan tänkas behöva. Om du älskar att baka kan du fundera över var du ska förvara dina baktillbehör och formar. Eller har du gärna gäster? Då bör du överväga ett öppet kök där det finns plats att mingla. - Behöver du hålla lite extra i pengarna?
I så fall kan du fundera över vad du inte klarar dig utan. För budgetmedvetna planerare kan det vara värt att tänka över om du bara vill lacka om luckorna och behålla själva köksstommarna. Och så klart investera i energieffektiva vitvaror. Välj bästa kvalitet för din budget och ge köket ett sammanhängande utseende. - Hur tänker du kring matinköp?
Om ditt mål är att handla en gång i veckan kanske du ska välja en stor kyl/frys. Om det finns plats kan du bygga ett skafferi – och kom ihåg att skapa utrymme för färskvaror som inte ska förvaras i kylen, t.ex. tomater. Hängande korgar i skuggigt läge kan ersätta en korg på köksbänken. - Vilken köksstil och planlösning passar dig bäst?
Samla idéer om köksdesign och lär dig mer om olika typer av planlösningar innan du besöker butik och leverantörers hemsidor. På så sätt når du ditt mål snabbare och har samlat på dig intryck som kan passa i ditt hem. - Vad har du alltid velat ha i ditt kök?
Har du i flera år drömt om en öppen planlösning, en köksö eller en mysig frukosthörna? Platsbyggda sittplatser eller en inbyggd espressomaskin? Tänk på vad som skulle göra ditt kök perfekt just nu och planera så att du får det i ditt nya kök.
Steg 3: Skissa på ditt kök.
En ritning innehåller alla nödvändiga mått för din köksplanering och är en bra hjälp för att planera in vitvarorna i ditt nya kök. Gör en egen planritning eller använd ett datorprogram med dessa grundläggande steg:
- Börja med de viktigaste måtten först:
- Väggarnas längd, bredd och höjd
- Dörrarnas och fönstrens placering och mått
- Mått på köksskåp
- Mått på köksö om köket har en sådan
- Lokalisera närmaste ventil för fläkten
- Lokalisera vatten och avlopp.
Nu är du redo att skapa en planlösning som inkluderar både skåp och vitvaror.
Vad ska man tänka på när man väljer vitvaror till sitt nya kök? Få tips från vår vitvaruguide och läs de vanligaste frågorna och svaren.
Steg 5: Köksförvaring.
- Inkludera ordentligt med förvaringsutrymmen bredvid diskhon och ugnen.
- Se till att dina små hushållsapparater, kastruller och baktillbehör är lätta att nå.
- Planera tillräckligt med bänkutrymme, tillsammans med lådor och förvaring för att underlätta ditt arbetsflöde.
- Håll det ljust: om du har ett fönster, låt inte skåpen blockera solljuset.
Det är viktigt att tänka på förvaringen i köket redan från början. Förvaringsalternativ finns i hela köket, från de självklara köksskåpen till en praktisk köksö med förvaring, kanske till och med en förvaringsvägg.
Ibland är det inte möjligt att få plats med allt – kom ihåg att prioritera.
Hur får jag in mer förvaring i mitt kök?
- Nyttja oanvända hörn, t.ex. med roterade hyllor i underskåp.
- Installera köksskåp som når ända upp till taket.
- Välj till liggande kryddlåda eller förvaringslåda i kökslådorna.
- Placera förvaringskorgar ovanför köksskåpen.
- Tänk på att skapa plats för återvinningskärl i underskåpen.
- Lägg till extra förvaringshyllor för att hålla köksbänken ren från saker.
Var ska kastruller och stekpannor förvaras?
- I ett ställ på väggen.
- På väggen ovanför hällen eller spisen.
- I en låda i ett underskåp för att maximera utrymmet.
- I köksön.
- I skafferiet för de kokkärl som används mer sällan.
- Låt kastrullocken få egen förvaring på skåpsdörrens insida.
Hur ska jag organisera mina köksskåp?
Organisera dina köksskåp efter dina vanor och behov.
- Ha ett särskilt syfte för varje skåp: porslin, redskap, kastruller, burkar osv.
- Se till att de saker du använder mest är lätta att nå.
- Fyll köksskåp och lådor närmast spisen och diskbänken med stora redskap, knivar och annat som du använder för att skölja och förbereda mat med.
- Skåp nära kaffemaskinen bör innehålla kaffefilter, mått, bönor och alla andra tillbehör du behöver för att tillbereda en god kopp kaffe.
- Lådor i lådorna håller ordning och du kan enkelt lyfta ut och få överblick.
Vad kan jag förvara under diskbänken?
Du kan förvara det du vill, men vi rekommenderar att använda det till sådant du använder ofta:
- Disktabletter.
- Flaskborstar för flaskor och vaser.
- Extra kökssvampar.
- Soppåsar.
- Kärl för återvinning.
- Kom ihåg! Förvara aldrig stålull och batterier nära varandra, de kan antändas!
Steg 6: Vitvaror och Installationsguider.
När du funderar över var du ska placera dina vitvaror, tänk på arbetstriangeln. Den mest effektiva placeringen ger gott om utrymme för alla tre delar. Om triangeln är platt (enradigt kök) kan en extra diskho frigöra utrymme för fler kockar.
Fler tips och installationsguider för vitvaror:
Planera smartare: med vår checklista för köksplanering.
Hur lång tid tar det att planera och bygga ett kök? Alla projekt är olika. Men det finns en hel del att tänka på när du ska designa ett kök. För att undvika de största misstagen kan du börja med att skaffa dig en överblick över vilka köksplaneringsverktyg du kan använda hemma. Titta på vår praktiska checklista för köksplanering för att komma igång.
Ladda ned checklistaFå ett smart Bosch-kök med Home Connect.
Vad innebär ett smart kök? Wi-Fi-aktiverade Boschprodukter med Home Connect™ håller dig informerad när du är ute på språng. Övervaka och styr dina smarta köksprodukter från en app i mobilen och uppnå en helt ny nivå av effektivitet och bekvämlighet. Laga mat, kyl dina matvaror, tvätta, brygg kaffe och mycket mer med uppkopplade vitvaror.
Varför välja Bosch?
Oavsett om du vill ha platsbyggda köksskåp eller ett färdigt modulkök är Bosch vitvaror tillverkade så att de passar alla kök. De erbjuder en tidlös design och enastående prestanda. Vi har listat 7 anledningar att välkomna Bosch till ditt hem.